•  Stoły uginały się od rozmaitych pysznosci.
  •  Stoły uginały się od rozmaitych pysznosci. Fot. Krzysztof Garczarczyk
16.04.2017

Wielkanoc w Tąpkowicach

Pierwszy konkurs odbył się w Świerklańcu, ale dwanaście następnych już w Tąpkowicach. Na trzynastym, jak zawsze, można było podziwiać i posmakować rozmaitych pyszności, ale także poznać lokalne obyczaje i tradycje okresu Wielkiego Postu i świąt wielkanocnych.

Powiatowy Konkurs Potraw Tradycyjnych i Regionalnych wymyśliła Romana Kosek, specjalista wiejskiego gospodarstwa domowego i agroturystyki z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Tarnowskich Górach z siedzibą w Nakle Śląskim. – Zostaliśmy gospodarzem konkursu z uwagi na bardzo dobre warunki lokalowe, jakimi dysponuje nasz ośrodek. Uczestnicy konkursu przyjeżdżają już z gotowymi potrawami, ale dysponujemy nowoczesną kuchnia, gdzie w razie potrzeby można je podgrzać – mówi Róża Szydło, dyrektor BiOK.

Zorganizowany 29 marca konkurs odbywał się pod hasłem "Śląska Wielkanoc", więc dwanaście stołów uginało się pod ciężarem baranków, bab wielkanocnych, kołaczy, kraszanek, szynek, kiełbas i czego tam jeszcze. W konkursowe szranki stanęły koła gospodyń z Nowej Wsi Tworoskiej, Boruszowic-Hanuska, Opatowic, Celin, Ożarowic, Tąpkowic, Świerklańca, Nowego Chechła, Nakła Śląskiego, zespół rękodzieła z Orzecha, zespół folklorystyczny "Brynica" oraz młodzież z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim. Jurorzy mieli trudny orzech do zgryzienia, wybierając zwycięzców w kategoriach: koszyczek wielkanocny, kraszanki i baba wielkanocna, w których pierwsze lokaty zajęły gospodynie z Orzecha, Boruszowic i Nowej Wsi Tworoskiej.

Uczestnicy konkursu nie dość, że potrafili przygotować różne smakowitości, to jeszcze umieli uzasadnić ich obecność na wielkanocnym stole oraz objaśnić symbolikę poszczególnych potraw. Tradycje wielkopostne i wielkanocne występujące w różnych zakątkach powiatu tarnogórskiego przedstawiono prozą, wierszem, gwarą, śpiewem, a także poprzez scenki rodzajowe.

W przygotowanie wielkanocnego stołu zaangażowane było prawie całe nasze koło liczące 17 członkiń. Potrawy przygotowywałyśmy w domach. Na konkursie szczególnie spodobały się nasze kraszanki. Jajka barwiłyśmy gotując je tradycyjnie (dłużej lub krócej dla uzyskania pożądanego koloru) w łupinach cebuli i nasionach czeremchy, a także z wykorzystaniem techniki decoupage, wydrapując różnorodne wzory. Czerwień pisanek oznacza krew przelaną przez Chrystusa za grzechy ludzkości, ale także szczęście i nadzieję. Czerń to wieczna pamięć. Kolory niebieski i fioletowy to symbole żałoby i postu, a zarazem zdrowia. Barwa różowa symbolizuje radość ze Zmartwychwstania Pańskiego. Zieleń oznacza rodzące się życie i nadchodzącą wiosnę, a kolory pomarańczowy i brązowy to wytrzymałość i siła – wyjaśnia Irena Skutela, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Celinach.

Krzysztof Garczarczyk


Artykuł ukazał się w GWARKU 15/2017 z 11.04.2017

komentarze
REKLAMA
„Gwarek” tygodnik lokalny ukazuje się w trzech powiatach - tarnogórskim, piekarskim i lublinieckim

Wydawca:
Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „GWAREK ŚLĄSKI”

Adres redakcji:
42-600 Tarnowskie Góry
ul. Bytomska 3
Tel. 32-285-26-61, 32-285-27-16
fax 32-285-37-03
Poinformuj Gwarka

Przeczytałem i akceptuję Regulamin serwisu internetowego gwarek.com.pl

 

Administratorem danych osobowych jest Wydawnicza Spółdzielnia Pracy "Gwarek Śląski" z siedzibą w Tarnowskich Górach (42-600) przy ul. Bytomskiej 3. Dane nie będą udostępniane podmiotom innym niż upoważnione na podstawie przepisów prawa lub objęte Twoją zgodą. Podanie danych jest dobrowolne, ale konieczne do obsługi usług, realizacji zamówienia, marketingu usług własnych administratora danych oraz do rejestracji konta użytkownika w serwisie internetowym GWAREK.COM.PL. W każdym czasie masz prawo do wglądu i poprawiania swoich danych osobowych oraz do cofnięcia zgody na przetwarzanie swoich danych osobowych.