Zamknij

Profesjonalne narzędzia cukiernicze do restauracji i do domu

14:46, 04.05.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 14:47, 04.05.2021

Każdy kucharz wie, że na wrażenie kulinarne składa się nie tylko smak, ale i wygląd potrawy. Szczególne znaczenie ma to w przypadku deserów. Współczesne torty, ciasta i inne słodkości można tworzyć znacznie szybciej i dekorować jeszcze lepiej dzięki profesjonalnym akcesoriom cukierniczym. Które z nich najbardziej przydadzą się w lokalu gastronomicznym lub domowej kuchni?

Co to są narzędzia cukiernicze i gdzie je znaleźć?

Narzędzia cukiernicze to grupa produktów wykorzystywanych w profesjonalnej gastronomii. Pozwalają szybko i łatwo przyrządzać desery, kontrolować ich parametry, porcjować, a także ozdabiać je na różne sposoby. Akcesoria cukiernicze to na przykład maty silikonowe do wypieków, pędzelki, szpachelki, ubijaki do piany, wybieraki i noże do ciasta, czy też rolki tnące i dziurkujące. 

Warto pamiętać, że choć jeszcze niedawno narzędzia cukiernicze były dostępne tylko dla szefów kuchni, dziś można je łatwo kupić do użytku domowego. Dobre sklepy internetowe oferują możliwość zakupu profesjonalnych akcesoriów bez wychodzenia z domu. Jednym z takich miejsc jest Gastro-Swiss (https://gastro-swiss.pl/), w którym kupimy niewielkie akcesoria do domowych wypieków, ale także zastawę stołową, naczynia, ekspresy do kawy i większe urządzenia do obróbki mechanicznej lub termicznej potraw.

Szybciej i skuteczniej dzięki narzędziom cukierniczym

Jak w praktyce narzędzia cukiernicze pozwalają sprawniej przyrządzać dania? Już na pierwszym etapie przygotowywania ciasta możemy skorzystać z sita do przesiewania mąki, a gdy masa będzie gotowa – z praktycznych rolek tnących. Rolki pozwolą bardzo szybko i równomiernie podziurkować ciasto lub przyciąć je do określonego kształtu: delikatnej siatki, którą można ozdobić wierzch tarty lub charakterystycznych grzebieni (prostopadłe nacięcia eksponujące nadzienie). 

Do tworzenia wzorów na cieście przydadzą się również skrobki cukierniczo-piekarnicze. Warto wybierać takie, które wykonano ze stali nierdzewnej, a każdy ich bok pozwala uzyskać inny rodzaj wycięć. Warte uwagi są także półokrągłe skrobki z tworzyw sztucznych, pozwalające modelować ciasto do określonych kształtów, np. efektownych kwiatów lub innych motywów roślinnych.

Narzędzia cukiernicze – dekorowanie i porcjowanie

W dekorowaniu deserów pomogą także pędzelki gastronomiczne, rękawy, packi silikonowe, pistolety do kremów i sosów, czy niezbędne w każdej pracowni tortów szpatułki kątowe. W cukierni przyda się również wybierak do ciasta – warto zwrócić uwagę, by był odporny termiczne i mógł pracować z gorącym materiałem. Dobrej jakości wybieraki są przystosowane do kontaktu z ciastem o temperaturze nawet 220°C. Kontrolę temperatury wypieków zapewni z kolei termometr piekarniczy, czyli taki, który można bezpiecznie włożyć do piekarnika (rekomendowana skala takiego urządzenia to 0-300°C).

Ważną grupą narzędzi cukierniczych są również przyrządy pozwalające szybko podzielić wypieki na równe, estetycznie wyglądające kawałki. Znajdziemy tutaj znaczniki do tortów okrągłych i tart (w formie obręczy), a także znaczniki rozstawne, z wygodną regulacją szerokości cięcia. Wszystko to pozwala uzyskać idealnie równe, estetycznie wyglądające kawałki przygotowanego wcześnie deseru.

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%