Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności w związku z obecność niezadeklarowanych jaj (składnik alergenny) w jednej partii batonów proteinowych. Produkt jest już wycofywany ze sprzedaży w całej Polsce.
GIS został poinformowany, że firma Herbalife Nutrition rozpoczęła wycofywanie ze sprzedaży partię batonów proteinowych o smaku waniliowo-migdałowym.
Jak podaje inspektorat, niewielka liczba batonów o smaku cytrynowym została nieprawidłowo zapakowana jako batony o smaku waniliowo-migdałowym.
- Batony o smaku cytrynowym zawierają w składzie jaja (składnik alergenny, które z kolei nie są wymienione na etykiecie batonów o smaku waniliowo-migdałowym - wskazał Główny Inspektorat Sanitarny.
W wyniku pomyłki występuje ryzyko spożycia produktu przez osoby uczulone na jaja, co może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Dotyczy to produktu Herbalife baton proteinowy o smaku waniliowo-migdałowym o numerze partii: G221666A z datą minimalnej trwałości określonej na 23/09/2022
Herbalife Nutrition rozpoczęła wycofanie kwestionowanego produktu i poinformowała swoich odbiorców. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez podmiot.
- Osoby uczulone na jaja nie powinny spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie - wskazuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz