Bitwa Regionów to zmagania kulinarne kół gospodyń wiejskich o najlepszą potrawę regionalną. Ich II etap odbył się dzisiaj w Nakle Śląskim w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego. Powiat tarnogórski reprezentowały "Katarzynki". Koło działa w niewielkich Karchowicach (gmina Zbrosławice). Impreza miała formułę pikniku, kto przyszedł, mógł wziąć udział w degustacji, na którą zapraszali członkowie kół gospodyń. Oprócz tego jury miało za zadanie wyłonić zwycięzcę II etapu Bitwy Regionów (wojewódzkiego). Panie z Karchowic przygotowały potrawę "czorne złoto - krupa w cieście". Nie wygrały, ale ich stoisko prezentowało się świetnie, podobnie jak potrawy i przetwory. Zwycięzcą II etapu bitwy z awansem do finału krajowego zostało Koło Gospodyń Wiejskich Karolinki z Kamienicy Polskiej nagrodzone za "doskonałe pieczonki ze zsiadłym mlekiem lub maślanką". Bitwa Regionów to konkurs ogólnopolski. Zmagania wojewódzkie zakończą się w połowie września, 16 najlepszych kół, reprezentujących wszystkie województwa, stanie w szranki w finale ogólnopolskim. Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
2023-08-27 17:15:51