Śledź po japońsku, zielone śledzie cioci Broni, skwaszony karp. To kilka z wielu potraw przygotowanych w ramach Powiatowego Konkursu Potraw i Produktów Regionalnych. Konkurs zorganizował Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Nakle Śląskim. Tradycyjnie odbył się w Bibliotece i Ośrodku Kultury w Tąpkowicach. W tym roku motywem przewodnim była ryba. Spoglądając na stoły kół gospodyń wiejskich oraz uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim było widać, że pomysłów na jej wykorzystanie w kuchni jest mnóstwo. Uczestnicy chętnie sięgali po tradycyjne, rodzinne przepisy, ale nie obawiali się też nowych, odważnych smaków. W tym roku w jury znalazły się same kobiety: posłanka Barbara Dziuk, starosta Krystyna Kosmala i Anna Szymik, dyrektor ŚODR w Częstochowie. – Naszym rarytasem jest zupa rybna, mamy rybę po grecku, pastę z łososia i hekele. Kiedy pochwaliłyśmy się, że przygotujemy hekele, okazało się, że wszyscy potrawę znają, ale mało kto ją robi. W przepisie są filety śledziowe (lub matiasy), ogórek, musztarda, jajko i przyprawy. Na naszym stole jest też dorsz w galarecie, kulki rybne z mintaja w zalewie octowej, śledź po kaszubsku: na biało i na czerwono - mówiła przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich Aktywni Ziomale z Czekanowa Marzanna Miśkiewicz. Gospodynie z Czekanowa zadbały też o nalewki. Była kukułeczka, pigwówka, wiśniówka i wieprzówka. Pod intrygującą nazwą tej ostatniej kryła się nalewka z agrestu. - Mamy rybki pod różnymi postaciami, rybę po grecku opiekaną w occie, śledzie proboszcza, sałatkę z tuńczykiem i warstwową, śledzie na pierzynce, tartinki z łososiem i serkiem. Ryby często goszczą u nas na stołach, ale starałyśmy się wybrać także bardziej nowoczesne przepisy, żeby zaskoczyć – opowiadała Jadwiga Gubała z KGW Ożarowice. KGW z Nowej Wsi Tworowskiej przyciągało wzrok nie tylko smakowitymi potrawami, ale też wyjątkową zastawą. To własność jednej z członkiń - Krystyny Szyguły z Potępy. Zastawa ma ponad 100 lat i pani Krystyna jest trzecim pokoleniem, które jej używa. - Zastawa jest z Bawarii, była wykorzystywana w tradycyjnych domach, w czasie świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocnych - opisywała. KGW Boruszowice-Hanusek postawiło na rodzinne przepisy. Na stole była ryba po grecku, rolada z łososiem, szpinakowa, ryba po japońsku, hekele i sałatki z śledziem, kulki rybne, tuńczyk z fasolką, kanapki z 3 rodzajami past. - U mnie w domu jada się dużo ryb, kiedy dziewczyny z koła przynosiły potrawy, kosztowałam wszystkich i mogę powiedzieć, że są pyszne - podkreślała Jolanta Łuczak.
2022-11-23 19:21:08