W "Gastronomiku" odbył się konkurs kulinarny „ Jabłko w roli głównej”, w ramach zbliżających się obchodów Wyborów Pięknej z Rept w Tarnowskich Górach. Uczniowie przygotowali 11 dań, 10 na słodko, 1 na słono. Wygrała tarta z cydrem i...krupniokiem. Tajniki oryginalnego przepisu wyjaśnia zwyciężczyni Julia Mielcarska z Orzecha: - Krupniok, o którym mówiło jury, to czekoladowy chrupek, a dokładniej roztopiona czekolada, do której była dodana granola. Potem trafiła do zamrażalnika. Tarta była miękka, chrupek miał to przełamać. Ponieważ całość była dosyć słodka, dodałam maliny – wyjaśniała. Przepis wymyśliła na miejscu, był to pierwszy konkurs, w którym brała udział. Martyna Sowa zajęła III miejsce. Dla niej był to również debiut w konkursie kulinarnym. Jury doceniło jej tartę z budyniem. – Przepis znalazłam w internecie, myślę, że każdy by sobie z nim poradził – mówiła. II miejsce zajął Fabian Nicpoń, który jako jedyny wybrał danie na słono: roladę z piersi z kurczaka w panierce z sezamu nadziewaną szpinakiem, serem i musem jabłkowym. Wyróżnienia otrzymali: Weronika Mańka, Wiktoria Szeliga, Amelia Lorenczyk, Kinga Kwapis, Natalia Szajer, Natalia Prochowska, Kacper Bogucki, Zuzanna Joszko. W jury zasiadali: Stanisław Karcz ze Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Tarnogórskiej, Grzegorz Bien, finalista programu MasterChef, wiceburmistrz Jolanta Tuszyńska, Mariusz Jarzombek z Urzędu Miejskiego w Tarnowskich Górach i dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach Tomasz Respondek. Jury było zgodne - poziom był o wiele wyższy niż rok temu, kiedy konkurs zorganizowano po raz pierwszy. Stanisław Karcz mówił, że wybór najlepszych dań był tak trudny, że zdecydowali się na ocenę na podstawie punktów. O miejscach decydowała więc matematyka. - Każdy z nas miał innych faworytów - mówił. Czytaj też: Mieszkania SIM. Będą chętni za takie pieniądze? Tarnowskie Góry. Piotr Żurek chce zdobyć Kilimandżaro
2023-04-20 12:16:31