Chleb graham z pastą jajeczną, krem z dyni, gotowany dorsz w sosie ziołowym z ziemniakami i szpinakiem oraz makaron z sosem bolońskim. To nie jadłospis hotelowej restauracji, a przykładowy jadłospis pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Specjalistycznym nr 1 w Bytomiu. Placówka przystąpiła do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”. W efekcie wszystkie dania dla pacjentów są przygotowywane w oparciu o zalecenia dietetyka, potrawy są urozmaicone, a w codziennym jadłospisie zapewniona jest dodatkowa, wieczorna kolacja. “Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy z zakresu edukacji żywieniowej, uruchomiony przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu przystąpił do niego już z początkiem listopada. Program potrwa do czerwca przyszłego roku. Według założeń, dzienna stawka żywieniowa na pacjenta będzie finansowana przez NFZ w wysokości około 26 zł. Szpital w Bytomiu publikuje na stronie internetowej, codziennie w dni robocze, jadłospisy i zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród stosowanych diet.
2023-11-23 15:40:47