Chleb graham z pastą jajeczną, krem z dyni, gotowany dorsz w sosie ziołowym z ziemniakami i szpinakiem oraz makaron z sosem bolońskim. To nie jadłospis hotelowej restauracji, a przykładowy jadłospis pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Specjalistycznym nr 1 w Bytomiu.
Placówka przystąpiła do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”. W efekcie wszystkie dania dla pacjentów są przygotowywane w oparciu o zalecenia dietetyka, potrawy są urozmaicone, a w codziennym jadłospisie zapewniona jest dodatkowa, wieczorna kolacja.
“Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy z zakresu edukacji żywieniowej, uruchomiony przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu przystąpił do niego już z początkiem listopada. Program potrwa do czerwca przyszłego roku. Według założeń, dzienna stawka żywieniowa na pacjenta będzie finansowana przez NFZ w wysokości około 26 zł.
Szpital w Bytomiu publikuje na stronie internetowej, codziennie w dni robocze, jadłospisy i zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród stosowanych diet.
baba12:02, 26.11.2023
W Urazówce w Piekarach też nienajgorzej jak na szpital 12:02, 26.11.2023
seb12:52, 26.11.2023
A tymczasem w szpitalach więziennych codzienne posiłki takie jak w polskich domach w czasie świąt:) 12:52, 26.11.2023
Historia sie klania16:46, 26.11.2023
PIS dba o swoich , w Bytońu ,Gliwicach to wyborcy pis-u to tam osiedlali hadziaji zza Buga w czasie akcji Wisla . 16:46, 26.11.2023
Onkyo19:25, 26.11.2023
1 0
W podanych przez ciebie miastach od lat wszelkie wybory wygrywa Platforma Obywatelska. 19:25, 26.11.2023