Chleb graham z pastą jajeczną, krem z dyni, gotowany dorsz w sosie ziołowym z ziemniakami i szpinakiem oraz makaron z sosem bolońskim. To nie jadłospis hotelowej restauracji, a przykładowy jadłospis pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Specjalistycznym nr 1 w Bytomiu.
Placówka przystąpiła do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”. W efekcie wszystkie dania dla pacjentów są przygotowywane w oparciu o zalecenia dietetyka, potrawy są urozmaicone, a w codziennym jadłospisie zapewniona jest dodatkowa, wieczorna kolacja.
“Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy z zakresu edukacji żywieniowej, uruchomiony przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu przystąpił do niego już z początkiem listopada. Program potrwa do czerwca przyszłego roku. Według założeń, dzienna stawka żywieniowa na pacjenta będzie finansowana przez NFZ w wysokości około 26 zł.
Szpital w Bytomiu publikuje na stronie internetowej, codziennie w dni robocze, jadłospisy i zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród stosowanych diet.
0 0
W Urazówce w Piekarach też nienajgorzej jak na szpital
1 0
A tymczasem w szpitalach więziennych codzienne posiłki takie jak w polskich domach w czasie świąt:)
1 1
PIS dba o swoich , w Bytońu ,Gliwicach to wyborcy pis-u to tam osiedlali hadziaji zza Buga w czasie akcji Wisla .
1 0
W podanych przez ciebie miastach od lat wszelkie wybory wygrywa Platforma Obywatelska.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gwarek.com.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz