W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim po raz kolejny odbył się konkurs potraw wigilijnych. Uczestnicy zaserwowali tradycyjne, ale i zaskakujące dania oraz wypieki. Makowiec japoński z flambirowanymi pomarańczami, rolada makowa z kremem serowym i bakaliami, pierogi z łososiem, szpinakiem i ricottą, tradycyjny karp, zupa grzybowa i barszcz, piernik. To kilka propozycji konkursowych. Jury oceniało potrawy skrupulatnie i wyłoniło zwycięzców. Zupy I miejsce, zupa grzybowa z makaronem, Julia Korfel i Julia Oblak II miejsce, barszcz świąteczny z nadziewanymi bułeczkami, Olga Bacik i Wiktoria Siwiec III miejsce, zupa grzybowa, Zofia Wowrosz i Zuzanna Bulska Dania główne I miejsce, schab świąteczny, Martyna Prochacka i Tadeusz Karcz II miejsce, tradycyjny śląski karp, Weronika Mazur i Macieja Rozanka III miejsce, polędwiczki z morelami w sosie kurkowym, Emilia Krzymińska i Ksawery Michalik Desery I miejsce, makowiec z jabłkami, Karolina Maniura i Oliwia Korfel II miejsce, przysmak koko mak, Tobiasz Jendrosek i Kacper Ptasik III miejsce, deser piernikowy, Weronika Mazur i Maciej Rozanka.
2023-12-20 08:32:00