W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach 11 grudnia odbył się Rodzinny Konkurs Potraw Wigilijnych. W jury, oprócz nauczycieli przedmiotów zawodowych, byli również absolwenci "Gastronomika", znani kucharze z dużym dorobkiem zawodowym: Tobiasz Król, Piotr Ogiński, Mateusz Güncel oraz Grzegorz Bien. Po zaciętej rywalizacji wybrano najlepsze zespoły. I miejsce zajęły Małgorzata Krzak i Maja Hanszla z klasy 1C, które przygotowały sernik/tartę piernikową. II miejsce zajął Denis Juzba z klasy 1C wraz z babcią Barbarą Juzbą i ich popisowe makówki. Trzecie miejsce ex aequo zajęły Wiktoria Siwy z klasy 1C wraz z mamą Agatą Siwy, z deserem tartaletki makowe, orzeszki z kremem czekoladowo-orzechowym, panna cotta oraz Taisia Odulina z klasy 1C wraz z mamą Krystyną Oduliną za mięso w śliwkach z serkiem wiejskim i rodzynkami. Wyróżnienie zdobyły Maja Jonecko wraz z mamą Barbarą Jonecko za gołąbki z sosem grzybowym. Nad konkursem i rodzinną atmosferą czuwali nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych na czele z kierownik warsztatów szkolnych Bożeną Matysek. Czytaj też:
2023-12-13 13:35:00