W ubiegłą sobotę, 17 marca odbyła się doroczna gala Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Bytomiu. Na uroczystości nagrodzono i wyróżniono także przedsiębiorców z powiatu tarnogórskiego.
Na gali rzemiosła, piekarzy i cukierników wręczono Szablę Rzemieślniczą Cechu w Bytomiu. Trafiła do Apolinarego Komóra, właściciela firmy ślusarskiej w Radzionkowie prowadzonej od 1976 roku.
Platynowym Medalem im. Jana Kilińskiego odznaczono piekarzy Annę Wylenzek oraz Józefa Wylenzka z Radzionkowa. Złoty Medal im. Jana Kilińskiego otrzymali Ewa Pietryga oraz Jan Pietryga, także radzionkowscy piekarze. Złoty medal trafił też w ręce burmistrza Radzionkowa Gabriela Tobora.
Do firmy Wylenzków trafiło także wyróżnienie za wdrażanie w firmie proekologicznych technologii. ? Od 15 lat mamy zainstalowane kolektory słoneczne, dzięki którym latem ogrzewamy wodę. Wymieniliśmy także nasze piece, dwa piekarnicze i jeden obrotowy, na gazowe. Poza tym w obydwu zakładach jest też gazowe ogrzewanie. Wszystko to zrobiliśmy nie tylko z myślą o ekologii, ale i ekonomii. Jako przedsiębiorcy przyglądamy się dobrze każdej wydawanej złotówce. Obecnie zastanawiamy się nad instalacją paneli fotowoltaicznych. Ale to zdecydowanie pieśń przyszłości ? komentuje Michał Wylenzek.
Honorową Odznakę Rzemiosła Śląskiego przyznano Jerzemu Jankowskiemu, dyrektorowi Wieloprofilowego Zespołu Szkół w Tarnowskich Górach, tzw. Sorbony.
Wyróżnienia od sejmiku wojewódzkiego za 25-lecie działalności otrzymali Danuta i Lech Chojnaccy, właściciele Restauracji "Parkowa".
Ponadto wręczono wyróżnienia od burmistrza Radzionkowa za aktywne uczestnictwo w życiu miasta. Trafiły one do Zbigniewa, Marka i Łukasza Górniaków z Cukierni "Danuta" oraz do Ksawerego Komóra z firmy ślusarskiej Komoor. Przedsiębiorcy zostali uhonorowani ze względu na pomoc finansową i rzeczową, jaką oferują indywidualnym mieszkańcom miasta, jak i organizacjom pozarządowym i stowarzyszeniom. ? Rzemieślnicy są bardzo skromni. Gdy działają na niwie charytatywnej, nie lubią się tym chwalić, inaczej niż duże firmy, dla których bycie sponsorem, jest formą reklamy ? mówił Gabriel Tobor, burmistrz Radzionkowa.
Poza tym wręczono dyplom Izby Rzemieślniczej Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach, który trafił do Marka Górniaka z Cukierni "Danuta". Dyplomy dla pracowników firm z cechu trafiły do Karoliny Chojnackiej, Błażeja Chojnackiego, Haliny Domogały, Elżbiety Swobody, Barbary Bogackiej, Grzegorza Miszoka z Restauracji "Parkowa". Dyplomy otrzymali także Sabina Gruszka i Sylwia Płonka z Cukierni i Piekarni Tadeusza Bączkowicza.
Hanna Kampa
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz