Zostało mało czasu!
0
0
dni
0
0
godzin
0
0
minut
0
0
sekund
Daj bliskim chwilę,
którą zapamiętają
Kup prezent
Zamknij

Piernik z marchwi i cytrynowy kawior

10:54, 26.12.2018 Aktualizacja: 21:25, 17.10.2025
Skomentuj

Makówki i piernik z marchwi, \"alkokarp\", czyli karp w białym winie i pstrąg z migdałami, pierogi z kapustą i krem z grzybów. Uczniowie z Nakła Śląskiego w świątecznym konkursie kulinarnym wykazali się przywiązaniem do tradycji, ale i nowatorskim potraktowaniem menu.

? Konkurs kulinarny organizujemy od lat. W tym roku bierze w nim udział 11 zespołów, złożonych z naszych uczniów. Mamy trzy kategorie: zupy, danie główne oraz ciasta i desery. Jury ocenia smak potraw, ale też m.in. technikę przygotowania, zapach, barwę i wygląd dania, czyli szereg drobnych szczegółów, które są bardzo ważne dla efektu końcowego ? mówił Paweł Kąkol, nauczyciel przedmiotów zawodowych z gastronomii w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim.

Dania przygotowane przez uczniów oceniał m.in. Sebastian Humski, na co dzień szef kuchni w zajeździe w Kroczycach. Zaznaczał, że część uczniów wybrała tradycyjne świąteczne dania, pozostali zdecydowali się na bardziej nowoczesne propozycje. ? Przy tradycyjnych potrawach widać, że uczestnicy stawiają na smak i dobre wykonanie dania. Z kolei nowatorzy zaskakują technikami i doborem składników ? zaznaczał.

Oprócz tradycyjnych wypieków świątecznych pojawił się piernik marchewkowy autorstwa Magdaleny Brzeziny i Sary Wyderki. Uczennice tłumaczyły, że wybrały go, bo był oryginalny. Oprócz marchwi w przepisie znalazły się orzechy, migdały, żurawiana i imbir. ? Szybko i łatwo się go robiło. Więcej kłopotu sprawiły nam makówki, a zwłaszcza mak ? opowiadały. W kategorii deserów wygrał serniczek Emilii Sklorz i Małgorzaty Kowalskiej z I klasy technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Był dekorowany miętą i malinami, a ser długo wypiekany w różnych temperaturach. W kategorii danie główne zwyciężyły uczennice klasy III ? Sabina Berda i Paulina Boncol , docenione za łososia z pomarańczami i cytrynowym kawiorem. W kategorii zupa jury najbardziej doceniło świąteczny krem z grzybów autorstwa Kamili Nowak i Sandry Hyry z klasy III.

Alicja Jurasz

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gwarek.com.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%