Tegoroczny najbardziej medialny pączek w Tarnowskich Górach to ten z krupniokiem, kapustą kiszoną i pudrem musztardowym serwowany przez restaurację NaOkołoo. Nowym trendem są pączki z pistacją, które znalazły się w ofercie wielu cukierni i piekarni.
Dziś tłusty czwartek. Mimo ferii w piekarniach i cukierniach w Tarnowskich Górach od rana nie brakowało chętnych na pączki.
Tradycyjnie kolejka ustawiła się pod pączkarnią na ul. Krakowskiej. Tłoczno było też w piekarni Wylenżek i Wspólnicy przy ul. Piłsudskiego, która w ofercie ma aż 20 smaków. Nowością jest pistacja i mak, ale jest też malina, porzeczka, brzoskwinia.
– Co roku mamy bardzo duży wybór smaków. Klienci wybierają różnie. Dobrze sprzedają się te z różą i różne rodzaje owocowych. Dziś dużo chętnych jest na pączki kinder bueno, z nutellą, maliną, śmietaną i makiem - mówiły panie z piekarni.
W tłusty czwartek sprzedaż pączków liczy się nie w setkach, ale w tysiącach. W zależności od punktu może być to nawet ponad 2000 pączków.
- W ubiegłym roku został nam jeden - wspominały.
W Piekarni i Cukierni To Tu był w ofercie pączek z kukułką. Do tego pistacja, mak, róża, śmietana, marmolada, kinder bueno.
– Młodsi klienci chętnie eksperymentują ze smakami, starsi preferują tradycyjne – mówiły panie Sabina i Natalia.
W Gryfnym Kafyju można zamówić pączka do kawy. Smaki: śliwka, budyń, bita śmietana. W (Nie)zwykłej kawie dziś serwowane są pączki w formie deseru: karmelowy, pistacjowy i rafaello.
A jak wyglądają ceny? W piekarni Picz w hali targowej w Tarnowskich Górach były pączki po 3,90 zł - z budyniem i marmoladą. W Danucie pączek z marmoladą kosztował 3,50. W większości ceny oscylują między 4 zł a ponad 5 zł, w zależności od smaku i nadzienia. Za pączka z pistacją można zapłacić 6,90 zł.
Z chemią czy bez?12:41, 08.02.2024
Podstawowe pytanie w przypadku każdego pieczywa i ciasta, jest następujące: czy zawiera wyłącznie naturalne składniki, a więc czy jest zdrowe, czy też dosypuje się do niego chemiczne mieszanki (polepszacze) I konserwanty.
Każdy może to łatwo sprawdzić: jeżeli piekarz, cukiernik lub sklep nic nie mówi o naturalności, czy tradycyjności swoich produktów, niemal pewne jest, że dosypuje chemię. Pamiętajcie, że slogan "rzemieślniczy" znaczy tylko "wykonano ręcznie lub małymi maszynami", a nie że z naturalnych surowców i bez konserwantów. Przykładowo lody "rzemieślnicze" mają identyczną bazę, przemysłowej produkcji, co lody z marketu, a rzemieślniczość polega wyłącznie na dodaniu do bazy aromatów, barwników, owoców i posypek. 12:41, 08.02.2024
Krycha 13:13, 08.02.2024
Nie ma to jak własne foworki i własnoręcznie zrobione pączusie. Smacznego 🌹 13:13, 08.02.2024
oo14:12, 08.02.2024
A jo mioł smak na krepel z rzymlokiym.Czuja sie zawiedziony że niy ma. 14:12, 08.02.2024
oo18:41, 08.02.2024
Misza prziznowom sie do błyndu w piśmie ale jak ida do masaża to pani za ladom sie niy pyto cy chca żymlok z erzet cy samo ż. Pozdrowiom. Hanysa niy musa łodgrywać 18:41, 08.02.2024
XXX20:53, 08.02.2024
To nie pączki to jakieś wymysły. 20:53, 08.02.2024
Wmpirek10:11, 10.02.2024
A jak są kreole z krwią dziewicy? 10:11, 10.02.2024
Pikorz10:13, 10.02.2024
Kilka lat temu 10:13, 10.02.2024
Piekorz 10:15, 10.02.2024
Kilka lat temu baba robiła paczki i ja zmielalo,to był fakt cukiernia w Bytomiu,nawet policjantka zjechała po ścianie 10:15, 10.02.2024
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gwarek.com.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Misza17:17, 08.02.2024
4 1
Nie mogło być, ponieważ tego co napisałeś nie ma.
Pewnie chodziło ci o żymlok. Tak to jest jak ktoś na siłę odgrywa hanysa. 17:17, 08.02.2024