Przed zbliżającą się Wielkanocą odwiedziliśmy piekarnię i cukiernię Dolnicki w Tarnowskich Górach, która łączy tradycję i nowe smaki. W ofercie ma więc m.in. mazurki nietradycyjne oraz wiosenne ciasto z miodowym akcentem i nazwą: pszczółka.
– Nasz mazurek nie jest typowym polskim mazurkiem: na kruchym cieście, płaskim i niskim. Firmowy mazurek jest wysoki, na puszystych biszkoptach, na bazie kremu maślanego, o smaku makowym lub kokosowym – mówi Paweł Dolnicki z Piekarni i Cukierni Dolnicki.
Bardzo dużą popularnością wśród klientów przed Świętami Wielkanocnymi cieszą się babki. W smakach można wybierać: są karmelowe, maślane, piaskowe, drożdżowe, marmurkowe oraz długo dojrzewająca babka panettone.
Specjalnym wypiekiem przygotowanym z okazji Wielkanocy jest ciasto pszczółka.
– Powstaje na podstawie starego, tradycyjnego przepisu. To ciasto drożdżowe, przekładane kremem budyniowym z masłem, u góry jest kokos pieczony w miodzie. Ma charakterystyczny kolor, jest lekkie, delikatne, w sam raz na wiosnę – dodaje Paweł Dolnicki.
Inne wypieki poszukiwane przez klientów w związku ze świętami to babeczki i chlebki do koszyka na święconkę, wytrawne wypieki: chlebki z kiełbasą, wypiekane w drewnianej formie oraz chlebki z kapeluszem, w sam raz do żurku.
– Staramy się pogodzić tradycje i gusta klientów. Często jest tak, że mamy pewne wyobrażenie, co powinno się jeść w czasie świąt, ale upodobania się zmieniają. Nasze wypieki mają przede wszystkim smakować. To rzemieślnicza, ręczna i pracochłonna produkcja. Przykładowo ciasto pszczółka powstaje etapami, pracują nad nim trzy zmiany cukierników - podkreśla Paweł Dolnicki.
Czytaj także:
Radzionków. Święcenie pokarmów w śląskich, tradycyjnych
Burmistrz Czech: Chciałbym rozstrzygnąć te wybory...
[ZT]49396[/ZT]