Zamknij

Tarnowskie Góry. Śląskie Smaki na rynku. Kto powalczy o nagrody? [LISTA DRUŻYN]

06:16, 21.05.2024 aj
Fot. Materiały promocyjne festiwalu Śląskie Smaki Fot. Materiały promocyjne festiwalu Śląskie Smaki

W niedzielę, 2 czerwca, na rynku w Tarnowskich Górach odbędzie się festiwal kulinarny Śląskie Smaki. O nagrody powalczą drużyny m.in. z Tarnowskich Gór i z Nakła Śląskiego. 

- Festiwal Śląskie Smaki organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną od 2006 roku ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa i podtrzymywanie kulinarnych tradycji z nią związanych – mówi Adam Wawoczny, prezes Zarządu Śląskiej Organizacji Turystycznej.

W 2024 roku współorganizatorem festiwalu jest miasto Tarnowskie Góry. 2 czerwca uczestnicy festiwalu: amatorzy, szkoły gastronomiczne i profesjonaliści powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch. Nie zabraknie regionalnych dań serwowanych przez restauracje szlaku kulinarnego „Śląskie Smaki” oraz foodtrucka „Śląskie Smaki".

.Podczas trwania imprezy odbędą się pokazy kulinarne oraz Bitwa Smaków. Festiwal zakończy galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny.

Przewodniczącym jury będzie Remigiusz Rączka – kucharz, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, autor książek i telewizyjnych oraz radiowych programów kulinarnych, specjalizujący się w kuchni regionalnej. W jury znalazł się także m.in. Paweł Kąkol, kucharz, nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim czy Tobiasz Król, szef kuchni Oblacka Przystań, miłośnik kuchni historycznej, renesansowej i regionalnej, członek Stowarzyszenia Ziemi Boronów.

DRUŻYNY BIORĄCE UDZIAŁ W KONKURSIE KULINARNYM:

KATEGORIA - AMATORZY:
KGW Popielów-Radziejów
  • Pieczone jabłka z miodem
  • Germuszka
  • Schab sztygarski z kluskami śląskimi i modrą kapustą

Tarnogórski Uniwersytet Trzeciego Wieku - Tarnowskie Góry

  • Kopa tarnogórska
  • Zielona zupa z młodego groszku
  • Królik w śmietanie z młodymi warzywami i kolorowymi kluseczkami

KGW Karolinki - Kamienica Polska

  • Dołki
  • Żurek jurajski
  • Król w sosie śmietanowym z kopytkami i czerwoną duszoną

KGW Być Kobietą - Jastrząb

  • Swojski chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem
  • Rosół z 3 rodzajów mięsa z makaronem
  • Kluski śląskie, pieczeń z karczku w sosie z suszonych śliwek
KATEGORIA - SZKOŁY GASTRONOMICZNE:

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego - Sosnowiec

  • Hekele – sałatka śledziowa
  • Żur śląski na swojskiej wędzonce
  • Rolada wołowa z puree z czerwonej kapusty

Gryfne Fachmanki - Zespół Szkół Ponadpodstawowych, Ornontowice

  • Ptyś/śmietanka/ajerkoniak/orzech laskowy
  • Assiette z pietruszki/wanilia/orzech laskowy/chips
  • Przepiórka/boczek/kalarepa/porzeczka

Łowcy Marzeń - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego, Nakło Śląskie

  • Ajerkuchy z czarnym bzem
  • Zupa cebulowa z serem
  • Udźce królicze z kopytkami i słoniną wędzoną

Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach

  • Krem cebulowy z grzanką serowo-czosnkową
  • Kaczka z jabłkami, kuglem i czerwoną kapustą
  • Sernik z syropem malinowym

Ślonsko kuchara - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Tarnowskie Góry

  • Inkszo szpajza na kruchym kołoczu
  • Zielono zupa
  • Hazaok filowany wieprzkiem

Dziewczynki z JEDYNKI pyszne jak malinki - Zespół Szkół nr 1 w Kłobucku

  • Szpajza truskawkowo-malinowa
  • Kłobucka zupka chlebowa z chipsem z boczku
  • Filet z kurczaka z kuleczkami ziemniaczanymi i słodziutką surówką z czerwonej kapusty

Szwarne dziołchy - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Tarnowskie Góry

  • 'Rabarbar z ogródka w kruchym towarzystwie
  • Nasz kapuśniok
  • Świoniok w kapeluszu na panczkraucie

KATEGORIA - PROFESJONALIŚCI:

Restauracja U Przewoźnika - Tychy

  • Pieczony rabarbar w syropie miodowo-miętowym pod kruszonką z bitą śmietaną
  • Zupa Sznitbonowa z żeberkiem wędzonym
  • Pieczony ziemniak z podwędzaną grasicą w sosie śmietanowo-ziołowym i mizerią z oberiby i rzodkiewki
Restauracja Cysterska - Rudy
  • Śląski kawior / karmelizowana cebula / jabłko / musztarda francuska / chleb na zakwasie
  • Żur / kiełbasa z pstrąga / boczek / szyjki rakowe / maślanka / kasza
  • Konfitowane gęsie żołądki / panczkraut /  warzywa / olej pietruszkowy

Restauracja Skarbiec - Tarnowskie Góry

  • Czarna szpajza, kopalnioki, rabarbar, cukier fiołkowy
  • Krem z oberiby, piana z mleka wiejskiego, rzeżucha, olej z czosnku niedźwiedziego
  • Bułka Pampuch, rolada śląska, piana z modrej, pikle

Restauracja Dwór Bismarcka - Mysłowice

  • Szpajza cytrynowa
  • Żur z grzybami, ziemniakami, jajkiem, boczkiem i majerankiem
  • Swojska biała kiełbasa, hauskyjza, kapusta kiszona, ziemniaki oraz gruszka

Restauracja Zacisze - Pszczyna/Brzeźce

  • Galert śląski
  • Żur żeniaty
  • Żeberko pieczone z sosem i ciaperkapustą

Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki - Wisła

  • Kapuśnica po wiślańsku z ziemniakami szczykanymi i suszonymi grzybami
  • Placki szkubane zapiekane z domową śmietaną i masłem
  • Kubuś ze śliwkami

Czytaj także:

Świętowali Dzień Strażaka. Odznaczenia i wyróżnienia [FOTO]

Rzeź dzików na Śląsku. Do odstrzału 3000 zwierząt

[ZT]51045[/ZT]

 

(aj )

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%