Składniki: 3-5 śledzi matias, 300 g jogurtu naturalnego, 1 jabłko, 100 g orzechów włoskich, 3 łyżki selera konserwowego, skórka starta z pomarańczy, sól, biały pieprz, roszponka i rzeżucha do dekoracji.
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, Seler odcedzić na sitku. Śledzie pokroić, dodać jabłko, jogurt, seler, skórkę z pomarańczy, orzechy – wszystko wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem.
Rady Kingi Paruzel:
- najlepszy jest matias przed tarłem, zwany śledziem dziewiczym,
- aby śledzie miały ładny kolor i były delikatniejsze, można moczyć je w mleku.
Czytaj też:
Nakło Śl. Zaginiona kobieta nie żyje
Tarnowskie Góry. Trwa przebudowa ul. Grzybowej
Bytom. Wypadek na ul. Strzelców Bytomskich
[ZT]59508[/ZT]
Agnieszka Reczkin