Zamknij

Kaczka w roli głównej. Do tego pieczarki nadziewane szpinakiem. Gdzie serwowano takie pyszności?

12:22, 03.11.2020 esp
Skomentuj
reo

W Ożarowicach po raz kolejny zorganizowano konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich, tym razem międzypowiatowy. Smaczne zadanie polegało na przygotowaniu potraw z kaczki. Konkursowi towarzyszył kolorowy piknik, na którym można było spróbować pysznych potraw z warzyw i owoców.

Niestety tym razem w konkursie uczestniczyły tylko trzy ekipy, resztę wystraszył koronawirus, mimo że po raz pierwszy imprezę zorganizowano w plenerze. Przy stole KGW Nowa Wioska chwalono pierś z kaczki z żurawiną, która nie była sucha, tylko miękka i soczysta oraz barszcz ugotowany na wywarze z kaczki.

Na stole zespołu śpiewaczego Ossianie uwagę zwracał chleb z bazylią i czosnkiem, nie tylko pięknie wyglądał, ale i świetnie smakował. Ossian reprezentowała sołtys Oss Grażyna Garłowska, ale jak podkreślała potrawy przygotowywano zespołowo. Do kaczki były obowiązkowe buraczki i oryginalna cieciorka. Wśród kulinarnych propozycji pojawił się też miód z mlecza.

Trzecim uczestnikiem konkursu było KGW Rękodzieło Orzech. Reprezentująca je Anna Rabsztyn podkreślała, że większość potraw przygotowano w oparciu o stare przepisy, był tylko jeden talerz "nowości". Można było spróbować kiszonej kapusty, którą najpierw zaparza się wrzątkiem, a dopiero potem kisi. – Dzięki temu cały czas jest chrupiąca – przekonywała Anna Rabsztyn. Panie polecały też gymizę naszy omy, warzywną przyprawę do rosołu i mięs. Przepis na nią jest w rodzinie Anny Rabsztyn od 100 lat.

[ZT]28453[/ZT]

Komisja konkursowa, w której była m.in. posłanka Barbara Dziuk z parlamentarnego zespołu kół gospodyń wiejskich i miejskich, pierwsze miejsce w konkursie przyznała KGW Rękodzieło Orzech, drugie zespołowi Ossianie i trzecie KGW Nowa Wioska. Przy ocenie pod uwagę brano m.in. prezentację potraw, nazwy gwarowe, sposób podania, a nawet dobór naczyń i dekorację stołu.

Organizatorami konkursu byli Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z Częstochowy i tarnogórskie starostwo powiatowe. Z kolei Śląska Izba Rolnicza zaprosiła na kolorowy piknik z warzywami i owocami w rolach głównych. Można było m.in. spróbować warzywnych galaretek, pasztetu z selera, roladek z cukinii z farszem warzywnym czy pieczarek panierowanych, nadziewanych serem i szpinakiem.

[ZT]28456[/ZT]

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%