W Ożarowicach po raz kolejny zorganizowano konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich, tym razem międzypowiatowy. Smaczne zadanie polegało na przygotowaniu potraw z kaczki. Konkursowi towarzyszył kolorowy piknik, na którym można było spróbować pysznych potraw z warzyw i owoców.
Niestety tym razem w konkursie uczestniczyły tylko trzy ekipy, resztę wystraszył koronawirus, mimo że po raz pierwszy imprezę zorganizowano w plenerze. Przy stole KGW Nowa Wioska chwalono pierś z kaczki z żurawiną, która nie była sucha, tylko miękka i soczysta oraz barszcz ugotowany na wywarze z kaczki.
Na stole zespołu śpiewaczego Ossianie uwagę zwracał chleb z bazylią i czosnkiem, nie tylko pięknie wyglądał, ale i świetnie smakował. Ossian reprezentowała sołtys Oss Grażyna Garłowska, ale jak podkreślała potrawy przygotowywano zespołowo. Do kaczki były obowiązkowe buraczki i oryginalna cieciorka. Wśród kulinarnych propozycji pojawił się też miód z mlecza.
Trzecim uczestnikiem konkursu było KGW Rękodzieło Orzech. Reprezentująca je Anna Rabsztyn podkreślała, że większość potraw przygotowano w oparciu o stare przepisy, był tylko jeden talerz "nowości". Można było spróbować kiszonej kapusty, którą najpierw zaparza się wrzątkiem, a dopiero potem kisi. – Dzięki temu cały czas jest chrupiąca – przekonywała Anna Rabsztyn. Panie polecały też gymizę naszy omy, warzywną przyprawę do rosołu i mięs. Przepis na nią jest w rodzinie Anny Rabsztyn od 100 lat.
[ZT]28453[/ZT]
Komisja konkursowa, w której była m.in. posłanka Barbara Dziuk z parlamentarnego zespołu kół gospodyń wiejskich i miejskich, pierwsze miejsce w konkursie przyznała KGW Rękodzieło Orzech, drugie zespołowi Ossianie i trzecie KGW Nowa Wioska. Przy ocenie pod uwagę brano m.in. prezentację potraw, nazwy gwarowe, sposób podania, a nawet dobór naczyń i dekorację stołu.
Organizatorami konkursu byli Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z Częstochowy i tarnogórskie starostwo powiatowe. Z kolei Śląska Izba Rolnicza zaprosiła na kolorowy piknik z warzywami i owocami w rolach głównych. Można było m.in. spróbować warzywnych galaretek, pasztetu z selera, roladek z cukinii z farszem warzywnym czy pieczarek panierowanych, nadziewanych serem i szpinakiem.
[ZT]28456[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz