232 jajka, 49 zestawów, 45 uczestników, 81 debiutantów – tak w skrócie wygląda „liczbowe” podsumowanie 35. edycji konkursu „Górnośląskie kroszonki 2025”. Zorganizowała go Muzeum Górnośląskie w Bytomiu, tak też można oglądać piękne kroszonki.
Na ekspozycji wystawie są ozdobne jajka wykonane techniką rytowniczą, ażurowe, malowane woskiem czy farbami akrylowymi, wytrawiane kwasem, owinięte rdzeniem sitowia, ozdobione kolorowymi nićmi, koralikami oraz suchymi kwiatkami.
Konkursowe prace oceniono w 4 technikach: rytowniczej, malowania woskiem, innych technikach tradycyjnych i technice nowatorskiej. Konkursowe jury podkreśla wysoki poziom prac.
- Najwięcej kroszonek zostało zgłoszonych w kategorii rytowniczej, czyli klasycznej, tradycyjnej, która wymaga bardzo dużych umiejętności, precyzji i cierpliwości – mówi Anna Grabińska-Szczęśniak, przewodnicząca komisji konkursowej i kuratorka wystawy. Niektórzy kroszonkarze zaczynają przygotowywać jajka już w okolicach Bożego Narodzenia.
W tym roku przebojem okazały się jajka strusie z motywami zwierząt wykonane tradycyjną techniką drapaną.
Wystawę kroszonek w Muzeum Górnośląskim w Bytomiu można oglądać do końca kwietnia.
NAGRODZENI W KONKURSIE
Technika rytownicza: I - Magdalena Czekała i Klaudia Swoboda, II - Joachim Orłowski, III - Szymon Dylus
Technika malowania woskiem: I - Teresa Drapała, II - Danuta Skrodzka, III - Gabriela Krecht
Inne techniki tradycyjne: I - Joanna Michalik, III - Olga Paleczna i Ignacy Magiera.
Techniki nowatorskie: I - Joachim Orłowski i Barbara Berdyczko, II - Ewa Gawenda (Nagroda Publiczności), III - Aleksandra Mrok-Rutkowska.
Czytaj też: Koszęciński Jarmark Wielkanocny