W niedzielę, 27 lipca w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie zaplanowano Jarmark Produktów Tradycyjnych, podczas którego odbędzie się 24. finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.
Uczestnicy walczą o laury dla najlepszego regionalnego produktu żywnościowego i najlepszą potrawę regionalną. Odwiedzający skansen będą mogli spróbować ocenianych produktów i kupić je bezpośrednio od producentów.
Jak zapowiadają organizatorzy, na jarmarku w skansenie pojawi się kilkudziesięciu wystawców z całego woj. śląskiego, oferujących rzemieślnicze wędliny, sery, przetwory, miody, soki, nalewki, chleby i wypieki - wytwarzane zgodnie z lokalnymi recepturami.
Będą też lokalne specjalności przygotowane przez koła gospodyń wiejskich, które mają się dzielić nie tylko potrawami, ale też anegdotami oraz opowieściami z życia regionu. Kucharz Michał Bałazy ma przygotowywać na żywo tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu.
Ponadto przewidziano prezentacje i prelekcje m.in. o śląskiej kuchni, piwowarstwie w średniowieczu czy sztuce serowarstwa. Kapela z Poraja zadba o muzyczną oprawę i zabawę. Najmłodsi będą mogli wziąć udział w warsztatach "Tworzenia kompozycji z ziaren i nasion", a starsi - z przyrządzania tradycyjnej zupy wodzionki.