Maja Jonecko i jej mama Barbara Jonecko wygrały Rodzinny Konkurs Potraw Wigilijnych, który odbył się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach.
Wigilijne potrawy oceniało jury: Łukasz Wylenżek – Bakels Polska, Tomasz Dudek – Akademia Kucharska Sweet Decor Dekoracje Cukiernicze, Piotr Andrzej Ogiński i Roch Ogiński – Kocham Gotować oraz Mateusz Güncel – finalista programu „MasterChef”.
Rodzinny Konkurs Potraw Wigilijnych w Gastronomiku odbył się po raz drugi, tym razem w poniedziałek 2 grudnia. Uczestnicy konkursu stanęli na wysokości zadania, serwując nie tylko doskonale dopracowane potrawy, ale także dbając o estetykę ich podania.
Po długich i emocjonujących obradach jury ogłosiło zwycięzców:
- I miejsce – Maja Jonecko z klasy 2TGa i jej mama Barbara Jonecko za „Karpia na ziemniaczanym puree z kapustą, fasolą, malinką i suszonymi grzybami” – danie, które oczarowało jurorów,
- II miejsce – Kateryna Syzarova z klasy 1KC i jej siostra Oksana Syzarova za „Sernik z frużeliną wiśniową”, który podbił serca smakiem,
- III miejsce – Kinga Jaruszowiec z klasy 1KC i jej mama Anna Jaruszowiec za „Babeczki orzechowe” – słodki hit konkursu,
- wyróżnienie – Angelika Kowalczyk z klasy 2TH i jej mama Justyna Kowalczyk za „Barszcz z uszkami” – tradycyjny, lecz niezmiennie pyszny.
[ZT]56673[/ZT]