Warto było się dziś wybrać do Żyglina na Dymarki Śląskie. Festiwal pradawnych rzemiosł przyciągnął sporo osób, a atrakcji nie brakowało.
Można było na przykład spróbować dania, które jadano na śniadanie przed wiekami. Były to jabłka smażone na piwie i miodzie, z cynamonem. Kiedy już rozmiękły dodano do nich jajka. Była to więc taka jajecznica na słodko.
Dużym zainteresowaniem cieszyło się stanowisko garncarskie, można było strzelać z łuku, zobaczyć barwienie przędzy i tkanie na krośnie. Zresztą pokazów dawnych rzemiosł było wiele, a w większości samemu można było spróbować swoich sił w tworzeniu. Wśród rzemieślników był m.in. jeden z najbardziej znanych w Polsce bursztynników.
Nie zabrakło też pokazów związanych z dawnym hutnictwem. Mamy nadzieję, że impreza odbędzie się także za rok, bo naprawdę było ciekawie.
Czytaj też: Nagrody w pałacu. Rekordowa liczba uczestników [FOTO]