Tatar z sarny, tartaletki serowo-makowe z frużeliną wiśniową i kruszonką, szpajza czekoladowa, ajnlauf i kulebele – między innymi takich specjałów można było spróbować podczas festiwalu Śląskie Smaki.
Festiwal odbył się w niedzielę w Koszęcinie, w siedzibie zespołu Śląsk.
- To była prawdziwa uczta dla zmysłów – pełna aromatów, smaków i muzyki! - przekonują organizatorzy wydarzenia.
Jednym z jego punktów był konkurs kulinarny, w którym do zdobycia były Złote, Srebrne i Brązowe Fartuchy. Wzięło w nim udział 17 drużyn. W tej rywalizacji świetnie poradziły sobie mistrzynie gotowania z powiatu tarnogórskiego.
W kategorii amatorów drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Katarzynki z Karchowic. Panie przygotowały żurek na maślonce, tatar z sarny i comber z królika w towarzystwie warzyw. Trzecia była Barbara Gruca z Tarnowskich Gór. Jej menu to: szpajza czekoladowa, ajnlauf – rosół z lanym ciastem i kulebele – rolada i kluski w jednym.
Jeżeli chodzi o szkoły gastronomiczne, to Brązowy Fartuch zdobyły Frele na Wypasie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach. Maja Jonecko i Wiktoria Kuś przygotowały: tartaletki serowo-makowe z frużeliną wiśniową i kruszonką, krem żurkowy z panierowanym jajkiem i chipsem oraz winną kaczkę/pomazane kluseczki/modrą.
Remigiusz Rączka, koordynator konkursowego jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Czytaj też: Jajecznica na słodko i dawne rzemiosło [FOTO]