W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach odbyła się trzecia edycja konkursu kulinarnego w ramach zbliżającego się wydarzenia Wybory Pięknej z Rept. Uczniowie zachwycili pomysłami na dania z jabłkiem w roli głównej.
W konkursie uczestniczyło 16 uczniów "Gastronomika", którzy przygotowali i serwowali dania słodkie i słone, z jabłkowymi akcentami.
Propozycje kulinarne oceniało jury w składzie: Bartłomiej Strączek z Bistro Miarki 8, Szymon Lorenc z restauracji Skarbiec, Grzegorz Bien – finalista programu Master Chef, Barbara Kucia ze Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Tarnogórskiej oraz zastępczyni burmistrza Jolanta Tuszyńska.
Oceniający byli jednogłośni. Zwycięzcą został Vaskovycha Vitalii, który zaprezentował wyjątkowe danie: pierś z kaczki z jabłkowym puree i sosem żurawinowym.
Jego potrawa wzbudziła zachwyt zarówno pod względem smaku, jak i estetyki.
Pierwsze miejsce ex aequo zajęła także Natalia Szajer z jabłkowym sernikiem.
Wyróżniono też Maję Jonecko. Przygotowała jabłecznik, który bardzo zasmakował jury.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz