To było ciekawe, kulinarne wyzwanie i chociaż temat był związany ze świętami, stanowił tylko pretekst, by wziąć udział w rodzinnej rywalizacji.
W piątek w tarnogórskiej szkole gastronomicznej odbył się rodzinny konkurs kulinarny. Dwuosobowe drużyny składały się z ucznia i zaproszonej osoby.
Uczestnicy byli oceniani w dwóch kategoriach – pierwsza, wytrawna – dotyczyła świątecznych dań głównych. Kategoria „na słodko” to oczywiście świąteczne wypieki. Kilkuosobowe jury długo degustowało przygotowane dania. W końcu ogłosiło werdykt.
W kategorii „wytrawne smaki świąt” I miejsce zajął Vitalii Vaskovych wraz z osobą bliską. Podbił serca jurorów pierogami z ziemniakami i grzybami w sosie grzybowym. II miejsce zajęła Maja Jonecko, III miejsce – Martyna Jendryszczyk.
W kategorii „słodkie smaki świąt” miejsce I zajął Sebastian Kuczek. Zwycięstwo zawdzięcza jabłecznikowi niespodziance. Miejsce II zajęła Weronika Obstrój, miejsce III – Kateryna Syzarowa.
Czytaj także: