Zamknij

Świąteczne przepisy od kół gospodyń wiejskich: ryba po japońsku oraz ciasteczka z dynią i żurawiną

17:31, 17.12.2023 aj
KGW Boruszowice-Hanusek. Fot. Alicja Jurasz KGW Boruszowice-Hanusek. Fot. Alicja Jurasz

Koła gospodyń wiejskich słyną z pysznych dań i ciekawych smaków. Przepisami na wigilijne i świąteczne potrawy podzieliły się z nami panie z KGW Boruszowice-Hanusek, KGW w Orzechu i KGW w Tąpkowicach. Są propozycje tradycyjne, nowoczesne i zaskakujące.

Cztery przepisy przekazała nam przewodnicząca KGW Boruszowice-Hanusek Irena Wallach. 

Ryba po japońsku

1 kg ryby (mintaj, morszczuk) pokroić na kawałki, posypać vegetą i odstawić na godzinę. Następnie przygotować panierkę z 1 szklanki mąki, 2 jajek i połowy szklanki wody. Rybę obtoczyć w panierce i usmażyć. Potem przygotować warzywa: zeszklić na patelni 4 cebule, wymieszać je z pokrojonymi w kostkę ogórkami konserwowymi (słoik) i 2 paprykami czerwonymi (najlepsze też konserwowe). W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami rybę i warzywa. Przygotować zalewę: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, 1 mały przecier pomidorowy, 4 łyżki keczupu, 5 łyżek octu, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżki soli. Całość gotować przez trzy minuty. Gorącą zalewą zalać rybę. 

Owsiane ciasteczka z dynią i żurawiną 

Przygotować: 22 dag płatków owsianych, 10 dag mąki, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę proszku do pieczenia, 13 dag cukru brązowego. Wszystkie te składniki wymieszać. Następnie dodać: 12 dag masła (stopionego i ostudzonego), 15 dag puree z dyni, 1 żółtko, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 8 dag suszonej żurawiny, 6 dag pestek dyni. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby zmiękło. Potem uformować łyżką ciasteczka, piec w 175 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut.

Pierniczki na cienkim cieście 

Składniki: 1 kg mąki, 2 szklanki cukru, 1 kostka margaryny, średni słoik miodu ok. 360 g, 5 jaj, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżki amoniaku, 2 łyżki kawy, 1 małe kakao, 2 przyprawy do pierników, 1/5 łyżki cynamonu. 

Wykonanie: Margarynę rozpuścić i ostudzić, amoniak rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. 2 łyżki kawy zaparzyć w 1/2 szklanki wody i przecedzić. Następnie połączyć ze sobą mąkę, kakao, cynamon, przyprawy do pierników, cukier i proszek do pieczenia. Dodać jaja, miód, margarynę i kawę oraz amoniak. Wyrobić ciasto i wstawić na noc do lodówki. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut. 

Piernik kasztelański 

Składniki: 1 kg mąki , 500 gr cukru, 4 jajka, orzechy mielone, 250 kg miodu, 3 duże łyżki margaryny, 3 łyżki smalcu, 1 przyprawa do pierników, trochę soku z cytryny, kawałki pomarańczy, migdały mielone, rodzynki, kawa, 2 łyżki kakao.

Wykonanie: Zaparzyć 0,5 szklanki mocnej kawy i przecedzić. Połączyć 2 łyżki kakao, cukier, zmiksowane jaja, miód, smalec, margarynę roztopić, ale nie gotować i dodać do reszty. Wszystko razem zagnieść. Dodać jeszcze szklankę mleka i 4 łyżki sody oraz pozostałe dodatki. Piec 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. 

Przepisy od KGW w Orzechu można znaleźć tutaj:

[ZT]46240[/ZT]

A to propozycje KGW w Tąpkowicach:

[ZT]46234[/ZT]

Czytaj także:

Tarnowskie Góry. Kolędowanie rodzin zastępczych

Setne urodziny pani Elżbiety. Wszystkiego najlepszego!

[ZT]46202[/ZT]

(aj )

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%