Koła gospodyń wiejskich słyną z pysznych dań i ciekawych smaków. Przepisami na wigilijne i świąteczne potrawy podzieliły się z nami panie z KGW Boruszowice-Hanusek, KGW w Orzechu i KGW w Tąpkowicach. Są propozycje tradycyjne, nowoczesne i zaskakujące.
Cztery przepisy przekazała nam przewodnicząca KGW Boruszowice-Hanusek Irena Wallach.
1 kg ryby (mintaj, morszczuk) pokroić na kawałki, posypać vegetą i odstawić na godzinę. Następnie przygotować panierkę z 1 szklanki mąki, 2 jajek i połowy szklanki wody. Rybę obtoczyć w panierce i usmażyć. Potem przygotować warzywa: zeszklić na patelni 4 cebule, wymieszać je z pokrojonymi w kostkę ogórkami konserwowymi (słoik) i 2 paprykami czerwonymi (najlepsze też konserwowe). W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami rybę i warzywa. Przygotować zalewę: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, 1 mały przecier pomidorowy, 4 łyżki keczupu, 5 łyżek octu, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżki soli. Całość gotować przez trzy minuty. Gorącą zalewą zalać rybę.
Przygotować: 22 dag płatków owsianych, 10 dag mąki, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę proszku do pieczenia, 13 dag cukru brązowego. Wszystkie te składniki wymieszać. Następnie dodać: 12 dag masła (stopionego i ostudzonego), 15 dag puree z dyni, 1 żółtko, szczyptę soli, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 8 dag suszonej żurawiny, 6 dag pestek dyni. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby zmiękło. Potem uformować łyżką ciasteczka, piec w 175 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut.
Składniki: 1 kg mąki, 2 szklanki cukru, 1 kostka margaryny, średni słoik miodu ok. 360 g, 5 jaj, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżki amoniaku, 2 łyżki kawy, 1 małe kakao, 2 przyprawy do pierników, 1/5 łyżki cynamonu.
Wykonanie: Margarynę rozpuścić i ostudzić, amoniak rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. 2 łyżki kawy zaparzyć w 1/2 szklanki wody i przecedzić. Następnie połączyć ze sobą mąkę, kakao, cynamon, przyprawy do pierników, cukier i proszek do pieczenia. Dodać jaja, miód, margarynę i kawę oraz amoniak. Wyrobić ciasto i wstawić na noc do lodówki. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut.
Składniki: 1 kg mąki , 500 gr cukru, 4 jajka, orzechy mielone, 250 kg miodu, 3 duże łyżki margaryny, 3 łyżki smalcu, 1 przyprawa do pierników, trochę soku z cytryny, kawałki pomarańczy, migdały mielone, rodzynki, kawa, 2 łyżki kakao.
Wykonanie: Zaparzyć 0,5 szklanki mocnej kawy i przecedzić. Połączyć 2 łyżki kakao, cukier, zmiksowane jaja, miód, smalec, margarynę roztopić, ale nie gotować i dodać do reszty. Wszystko razem zagnieść. Dodać jeszcze szklankę mleka i 4 łyżki sody oraz pozostałe dodatki. Piec 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Przepisy od KGW w Orzechu można znaleźć tutaj:
[ZT]46240[/ZT]
A to propozycje KGW w Tąpkowicach:
[ZT]46234[/ZT]
Czytaj także:
Tarnowskie Góry. Kolędowanie rodzin zastępczych
Setne urodziny pani Elżbiety. Wszystkiego najlepszego!
[ZT]46202[/ZT]