Zamknij

Domowa produkcja wędlin — jak robić smaczne i zdrowe wędliny?

art. sponsorowany + 09:00, 20.03.2023 Aktualizacja: 09:01, 20.03.2023 ok. 2 min. czytania
freepik.com freepik.com

Wędlina i kiełbasa to produkty, po które sięga się bardzo często, szczególnie w polskiej kuchni. Świetnie smakują na kanapce, grillowane, a także ugotowane. Warunkiem wyjątkowego smaku jest jednak odpowiednia kompozycja przypraw, a także naturalny smak, o co coraz trudniej w przypadku produktów kupnych. Rozwiązaniem staje się jednak domowa produkcja wędlin. Podpowiadamy, jak zrobić smaczne i zdrowe wędliny, jakie jelita wybrać — baranie czy wieprzowe, a także który sklep wędliniarski to najlepsze miejsce na zakupy. Zapraszamy do lektury.

Wybierz odpowiednie jelita

Domowe wyroby są zdecydowanie smaczniejsze niż te sklepowe, jednak ich przygotowanie wymaga odpowiednich produktów. Na smak oraz jakość wpływają przede wszystkim osłonki. Na rynku znajdziesz między innymi jelita baranie oraz jelita wieprzowe. Ich wybór zależy od tego, jaki rodzaj wędlin chcesz przygotować. Baranie to zupełnie delikatne flaki, a zarazem niezwykle elastyczne i wytrzymałe. Świetnie sprawdzą się, gdy chcesz przyrządzić parówki, kabanosy lub frankfurterki. Nadadzą się zarówno do kiełbas parzonych, jak i wędzonych. Każdy sklep wędkarski proponuje osłonki w różnych kalibrach — mniejsze dopasuj do cienkich wędlin. Dobrymi opiniami cieszą się jelita baranie z oferty sklepu Jelux. Uchodzą za świeże i najwyższej jakości.

Jelita wieprzowe będą odpowiednie do kiełbas zarówno parzonych, jak i suszonych, a także wędzonych lub przeznaczonych do grillowania. Są wytrzymałe i bardzo elastyczne, dlatego świetnie sprawdzają się podczas obróbki termicznej. Dzięki nim kiełbasa zachowuje soczysty smak oraz wyjątkowy aromat. Możesz znaleźć najlepsze jelita wieprzowe do kupienia na stronie sklep.jelux.pl. Marka słynie z bogatego asortymentu, dlatego z pewnością znajdziesz odpowiednie produkty dla siebie. 

Dopasuj potrzebne akcesoria

Domowa produkcja wędlin nie odbędzie się także bez odpowiednich akcesoriów. Trudno uzyskać wyśmienity smak kiełbas, bez produktów takich jak:

  • maszynka do mielenia mięsa - to absolutna podstawa, jeśli chcesz przygotować standardową kiełbasę, białą lub mielonkę;
  • szynkowar lub zestaw wędliniarski - pozwoli Ci na przygotowanie domowych wędlin gotowanych. Do tego musisz mieć również termometr oraz spiralną nakładkę;
  • woreczki do szynkowaru;
  • siatki do wędlin, jeśli planujesz przygotować między innymi szynkę lub polędwicę;
  • peklosól, która zapewnia czystość biologiczną mięsa.

Wszystkie te produkty ma dobry sklep wędliniarski Jelux. Cechuje się zaufaniem konsumentów, a także szeroką ofertą produktów. 

Przestrzegaj zasad produkcji wędlin 

Odpowiednie wyposażenie to połowa sukcesu. Ważne jest jednak również przygotowywanie kiełbas i wędlin. W pierwszej kolejności zdecyduj się, czy chcesz wyrabiać produkty parzone, czy może masz własną wędzarnię i planujesz od razu ją wykorzystać. Każda z metod obróbki rządzi się swoimi prawami i innym postępowaniem. Dlatego zanim zabierzesz się do pracy, dokładnie poznaj zasady przygotowania wędliny, by nie stracić cennych składników i czasu. 

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%