Sprzedawcy żywności z województwa śląskiego są zobowiązani do złożenia w Wojewódzkim Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach sprawozdania o marnowanej żywności. Termin upływa z końcem marca.
Obowiązek nakłada ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Wzór sprawozdania określony został w drodze rozporządzenia przez ministra klimatu i środowiska i można go znaleźć na stronie internetowej www.wfosigw.katowice.pl. Tam też znajduje się wzór, jak wyliczyć opłatę za marnowanie żywności.
Jak wynika z przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności raportu "Nie Marnuj Jedzenia 2023" skale tego problemu w Polsce jest bardzo duża. 56 proc. Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach, z drugiej strony 1,6 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa. W koszach lądują najczęściej pieczywo, owoce, warzywa i wędliny.
W Polsce każdego roku marnuje się 4,8 miliona ton żywności. W ubiegłym roku ponad połowa ankietowanych (56 proc.) przyznała się do marnowania żywności w swoich domach. Jest to negatywny rekord w 14-letniej historii prowadzenia badań przez Banki Żywności. Najczęściej w koszach lądują pieczywo (52 proc.), owoce (38 proc.), warzywa (36 proc.) oraz wędliny (32 proc.).
"Mimo że problem nadal jest powszechny, widać pewne pozytywne zmiany w postawach konsumenckich. Zmianie uległa częstotliwość marnowania żywności. W porównaniu z poprzednimi badaniami zdecydowanie wzrósł odsetek osób, które wyrzucają jedzenie raz w miesiącu (23 proc.) lub rzadziej (25 proc.). Jednocześnie mniej osób deklaruje marnowanie żywności parę razy w tygodniu (6 proc.) oraz parę razy w miesiącu (24 proc.). Sygnałem alarmowym dla Polaków okazał się również skok cen żywności, spowodowany wysoką inflacją. Aż 76 proc. przyznało, że ograniczyło marnowanie żywności z uwagi na rosnące koszty życia. Najczęstszą decyzją jest rezygnacja z wybranych produktów, które są za drogie (61proc.). Jedna na trzy osoby badane potwierdziła, że przygotowuje mniejsze porcje (36 proc.) lub przygotowuje dania z mniejszej liczby składników (33 proc.). Jednocześnie aż 18 proc. przyznało, że rezygnuje z wybranych posiłków" – informuje Federacja Polskich Banków Żywności.
Za treści zawarte w publikacji dofinansowanej ze środków WFOŚiGW w Katowicach odpowiedzialność ponosi redakcja.
[ZT]47544[/ZT]