Od 1 kwietnia tarnogórski \"Gastronomik\" ma nowego dyrektora. Jest nim nauczyciel języka niemieckiego Tomasz Respondek, niektórym być może znany z innej roli. Jest bowiem także radnym w Miasteczku Śląskim, skąd pochodzi.
Respondek pracę w zawodzie nauczyciela języka niemieckiego rozpoczął 20 lat temu w I LO im. S. Sempołowskiej w Tarnowskich Górach. Jednak od 17 lat związany jest z tarnogórskim Technikum Gastronomiczno-Hotelarskim. Oprócz niemieckiego zna także język angielski, francuski i rosyjski. Ma doświadczenie jako przedsiębiorca, miał bowiem firmę tłumaczeniową. Jako ciekawostkę podaje, że jest członkiem I Synodu Diecezji Gliwickiej.
? W życiu napędza mnie ciekawość świata i ludzi. Lubię uczyć się nowych rzeczy, dlatego zdecydowałem się stanąć do konkursu na stanowisko dyrektora. Od 10 lat jestem radnym, co pozwoliło mi poznać procedury administracyjne. Ułatwia mi to pełnienie obecnej funkcji ? mówi Respondek.
Największe wyzwanie jakie przed nim obecnie stoi to dostosowanie szkoły do wymogów reformy oświaty. Przed nim także inne trudne zadania. ? Nasza szkoła kształci w takich dziedzinach jak gastronomia, turystyka i hotelarstwo. W szkołach miast ościennych mamy bardzo dużą konkurencję. Na to nakłada się niż demograficzny. Musimy zatem zastanowić się, jak przekonać uczniów, że to właśnie u nas warto podjąć naukę. Nie ułatwiają nam postępujące zmiany społeczne. Ludzie chcą jeść, ale nie chcą pracować w zawodach kucharz, piekarz czy cukiernik ? mówi dyrektor.
W planie jest uatrakcyjnienie treści nauczania. Dlatego w technikum hotelarskim wprowadzona zostanie innowacja pedagogiczna ? szkoła będzie uczyć przyszłe stewardesy. Ponadto jeszcze w tym roku zostanie zmodernizowana sala technologiczna. W placówce działa też koło turystyczne, notabene założone 14 lat temu przez Tomasza Respondka. W jego ramach uczniowie wydeptują szlaki w Beskidach i jeżdżą za granicę, m.in. na jarmarki bożonarodzeniowe do Drezna, Berlina, Wiednia czy Pragi.
Szkoła chwali się też warsztatami szkolnymi, prowadzonymi przez uczniów, które serwują domowe obiady. Cały dochód z ich działalności przeznaczany jest na potrzeby placówki. Gastronomik organizuje również warsztaty kulinarne dla młodzieży, a wkrótce zamierza uczyć gotować także dorosłych.
Hanna Kampa
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz