Już w nadchodzącą niedzielę Centrum Kultury Śląskiej w Nakle Śląskim zaprasza na wyjątkowe warsztaty kulinarne poświęcone... śląskiej klusce. Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Warsztaty są zorganizowane w ramach inicjatyw oddolnych w Centrum Kultury Śląskiej przy wsparciu Narodowego Centrum Kultury. Odbędą się w niedzielę, 13 października o godz. 15.30.
W trakcie wydarzenia:
Poznacie historię kulinarną śląskiej kluski oraz jej „karierę” na przestrzeni lat, jako nieodłącznego elementu tradycyjnego śląskiego „łobiodu”.
Odkryjecie wariacje kulinarne – tradycyjna kuchnia śląska spotka się z nowoczesnymi inspiracjami, tworząc smakowite połączenia.
Weźmiecie udział we wspólnym kulaniu klusek – świetna okazja do praktycznego zgłębienia tajników tej potrawy i wspólnego gotowania.
Warsztaty poprowadzi Anna Rabsztyn.
Projekt ma na celu promocję kuchni śląskiej, z jej wyjątkowymi walorami smakowymi i bogatą historią, ale także ukazanie, jak tradycja może iść w parze z nowoczesnymi trendami kulinarnymi. To wydarzenie integruje pokolenia i łączy mieszkańców różnych sołectw, tworząc okazję do wspólnej zabawy przy gotowaniu.
[ZT]55294[/ZT]