Na koszęcińskim cmentarzu po wojnie było około 120 grobów, ale pozostały tylko dwa nagrobki. Na jednym widnieją imiona i nazwiska członków rodziny Obst: Rudolfa, jego żony Anny, z domu Kasparek i córki Gertrud. Ich losami zajął się pasjonat historii z Tworoga Michał Dramski.
Rudolf Obst był ulubionym nadwornym kucharzem księcia Karola Gotfryda, po jego śmierci w 1914 r. zamieścił nawet nekrolog w "Lublinitzer Kreisblatt":
"Jego służba, wykonywana wiernie dla mnie i dla mojej rodziny przez przeszło 50 lat, zapewniła mu po wsze czasy wdzięczną pamięć" – napisał książę.
Rudolf Obst urodził się w1848 roku w Koszęcinie. Jego ojciec był siodlarzem książęcych koni. Rudolf zaczął służbę jeszcze za czasów księcia Adolfa Hohenlohe- Ingelfingena. Na stanowisku głównego kucharza utrzymał się przez ponad 40 lat. Jedna z córek Rudolfa i Anny, Gertrud była pielęgniarką. W Koszęcinie prowadziła dom starców. W tym czasie pielęgniarką była tam też księżniczka Marie Agnes. Gertrud zmarła w wieku 45 lat, w 1919 r., w trzy dni po swojej matce. Prawdopodobnie przyczyną ich śmierci była grypa albo inna choroba zakaźna.
Na zdj. Gertrud Obst, 1914 r. Z archiwum rodziny Obst