Utrzymanie w czystości patelni teflonowej może być niekiedy spory wyzwaniem. Dlaczego? Ponieważ wymaga odpowiedniej techniki mycia, ale też miękkich akcesoriów czyszczących. Z jednej strony muszą one skutecznie usuwać zabrudzenia, a z drugiej nie mogą porysować teflonu. Poznaj zasady prawidłowego mycia patelni teflonowych i unikaj błędów, które mogą prowadzić do definitywnego uszkodzenia delikatnej powłoki.
Sympatia do patelni teflonowych i tak szerokie wykorzystanie ich w kuchni wcale nie są bezpodstawne. Otóż teflon, inaczej politetrafluoroetylen w skrócie PTFE jest bardzo wytrzymały na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Wystarczy bardzo niewielka ilość tłuszczu, aby smażyć na patelniach z powłoką teflonową i zyskać idealny stopień wysmażenia dań. To już zasługa optymalnie grubego dna i równomiernego rozprowadzania ciepła po całej jego powierzchni.
Inwestujesz w dobrą patelnię teflonową z myślą o tym, że będzie Ci ona służyła przez wiele lat. Tymczasem pierwsze smażenie i już przypalone danie czy resztki, które przywarły w czasie obróbki termicznej. Niestety – to zdarza się nawet najlepszym. Choć trudno całkowicie ustrzec się przed trudnymi zabrudzeniami, można zrobić całkiem sporo, aby skutecznie i bezpiecznie się ich pozbyć!
Oto krótka instrukcja ze wskazówkami na temat prawidłowego mycia patelni teflonowych bez ryzyka ich trwałego uszkodzenia:
Najgorszym błędem jest nieprawidłowe dobranie zarówno środka czystości, jak i czyścika do mycia patelni. Czasem, chcąc usunąć wyjątkowo uporczywe zabrudzenia, chcemy szybko je wyszorować. Tymczasem czeka tu na nas pułapka w postaci zdartej zewnętrznej powłoki teflonowej.
Jeśli możesz, unikaj mycia patelni teflonowej w zmywarce, co może powodować matowienie części naczynia oraz uszkodzenia warstwy non-stick. Wystrzegaj się agresywnej chemii, środków czyszczących z drobinkami o właściwościach ścierających, a także szczoteczek typu druciaki.
Teflon jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, pod wpływem wysokich temperatur nie zmienia swoich właściwości, nie wchodzi w reakcje z gorącymi tłuszczami czy innymi składnikami potraw. Problem pojawia się w momencie uszkodzenia teflonu, czego dowodem są np. nieestetyczne rysy, a nawet odpryski. Niektóre badania i opinie dowodzą, że może wówczas dochodzić do wydzielania się PFOA, czyli kwasu perfluorooktanowego, który może stanowić zagrożenie dla człowieka.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz