Zamknij

Mycie patelni teflonowej – na to musisz uważać!

. + 11:26, 24.08.2022 Aktualizacja: 11:27, 24.08.2022 ok. 2 min. czytania
Skomentuj

Utrzymanie w czystości patelni teflonowej może być niekiedy spory wyzwaniem. Dlaczego? Ponieważ wymaga odpowiedniej techniki mycia, ale też miękkich akcesoriów czyszczących. Z jednej strony muszą one skutecznie usuwać zabrudzenia, a z drugiej nie mogą porysować teflonu. Poznaj zasady prawidłowego mycia patelni teflonowych i unikaj błędów, które mogą prowadzić do definitywnego uszkodzenia delikatnej powłoki.

W czym tkwi tajemnica teflonu?

Sympatia do patelni teflonowych i tak szerokie wykorzystanie ich w kuchni wcale nie są bezpodstawne. Otóż teflon, inaczej politetrafluoroetylen w skrócie PTFE jest bardzo wytrzymały na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Wystarczy bardzo niewielka ilość tłuszczu, aby smażyć na patelniach z powłoką teflonową i zyskać idealny stopień wysmażenia dań. To już zasługa optymalnie grubego dna i równomiernego rozprowadzania ciepła po całej jego powierzchni.

Jak poprawnie myć patelnię teflonową?

Inwestujesz w dobrą patelnię teflonową z myślą o tym, że będzie Ci ona służyła przez wiele lat. Tymczasem pierwsze smażenie i już przypalone danie czy resztki, które przywarły w czasie obróbki termicznej. Niestety – to zdarza się nawet najlepszym. Choć trudno całkowicie ustrzec się przed trudnymi zabrudzeniami, można zrobić całkiem sporo, aby skutecznie i bezpiecznie się ich pozbyć!

Oto krótka instrukcja ze wskazówkami na temat prawidłowego mycia patelni teflonowych bez ryzyka ich trwałego uszkodzenia:

  • korzystaj wyłącznie z miękkiej gąbki,
  • zabrudzenia, które bardziej przywarły odmaczaj – nalej do patelni wodę i pozostaw ją na pewien czas,
  • nie myj patelni, która jest gorąca – poczekaj aż wystudzi się całkowicie,
  • unikaj mycia patelni w zmywarce,
  • myj patelnię ciepłą wodą z dodatkiem niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń lub środka, który zrobisz samodzielnie ze składników, jakie masz w domu (np. wodą z solą i kwaskiem cytrynowym).

Tych błędów unikaj!

Najgorszym błędem jest nieprawidłowe dobranie zarówno środka czystości, jak i czyścika do mycia patelni. Czasem, chcąc usunąć wyjątkowo uporczywe zabrudzenia, chcemy szybko je wyszorować. Tymczasem czeka tu na nas pułapka w postaci zdartej zewnętrznej powłoki teflonowej.

Jeśli możesz, unikaj mycia patelni teflonowej w zmywarce, co może powodować matowienie części naczynia oraz uszkodzenia warstwy non-stick. Wystrzegaj się agresywnej chemii, środków czyszczących z drobinkami o właściwościach ścierających, a także szczoteczek typu druciaki.

Uszkodzenie teflonu – dlaczego to problem?

Teflon jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, pod wpływem wysokich temperatur nie zmienia swoich właściwości, nie wchodzi w reakcje z gorącymi tłuszczami czy innymi składnikami potraw. Problem pojawia się w momencie uszkodzenia teflonu, czego dowodem są np. nieestetyczne rysy, a nawet odpryski. Niektóre badania i opinie dowodzą, że może wówczas dochodzić do wydzielania się PFOA, czyli kwasu perfluorooktanowego, który może stanowić zagrożenie dla człowieka.

 

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%