Dbasz o swoje zdrowie i rozsądnie wybierasz produkty, które trafiają na twój stół? W miejsce gotowych produktów ze sklepu coraz częściej decydujesz się na ich samodzielne przygotowywanie? Cenisz sobie nie tylko smak dostosowany do twojego gustu, ale także wysokie walory odżywcze oraz brak sztucznych dodatków? Jeśli tak, na pewno miałeś okazję zainteresować się przygotowywaniem konserw. Konserwy nie kojarzą się większości osób zbyt dobrze, a powodem jest czysto przemysłowy sposób ich produkcji. Na szczęście mając odrobinę wiedzy o produkcji konserw i dysponując dedykowanym do tego urządzeniem, możemy stworzyć coś naprawdę smacznego i zdrowego. Tym urządzeniem jest oczywiście autoklaw do konserw.
Autoklaw to urządzenie służące do sterylizacji, ale i pasteryzacji. Duży wybór autoklawów dostępnych na rynku sprawia, że można w nich wyprodukować różnego rodzaju konserwy, które na długo zachowają świeżość i będą pozbawione niebezpiecznych dodatków. Waga autoklawu i jego pojemność zależy przede wszystkim od gabarytów i przeznaczenia. Doskonałym miejscem do korzystania z niego jest umieszczenie autoklawu na taborecie gazowym. Pod wpływem działającej temperatury, w autoklawie wytwarza się ciśnienie robocze, pasteryzujące i konserwujące żywność. Jaka jest robocza temperatura pasteryzacji? Wynosi ona do 75 do 115 stopni Celsjusza. Wartość uzyskanego ciśnienia powinna być precyzyjnie dobrana do rodzaju opakowania na przechowywanie żywności.
Korzystanie z jakichkolwiek urządzeń, w których wytwarza się podciśnienie, sprawia że należy zachować daleko idącą ostrożność przy nich. Jeśli chodzi o autoklaw, to bardzo ważne jest, aby przed każdym jego uruchomieniem sprawdzić, czy działa zawór bezpieczeństwa oraz zawór kulowy. Pozwalają one na bezpieczne wyrównanie ciśnienia, jeśli coś poszłoby nie tak. Zawory te pozwalają także kontrolować schładzanie, by móc wyjąć ze środka produkt, który nie będzie parzył. Kolejnym ważnym elementem autoklawów jest manometr. Jest to zewnętrzne urządzenie pomiarowe, wskazujące aktualną wartość ciśnienia w środku urządzenia.
Jeśli w twojej kuchni pojawi się autoklaw, możesz go wykorzystać np. do przygotowywania obiadów w słoikach. To jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych pomysłów na obiad jedzony poza domem. Smaczne potrawy na bazie mięs i warzyw są nie tylko bardzo syte, ale przede wszystkim na długi czas zachowują świeżość i są dostępne w opakowaniu wygodnym do przenoszenia. Dostawą autoklawu odpowiedniego dla twoich potrzeb może się zająć Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA.