Trudno byłoby znaleźć mieszkańca Tarnowskich Gór, który choć raz w życiu nie odwiedził Parkowej przy okazji imprezy okolicznościowej, rodzinnego obiadu czy bawiąc się na dyskotece. Na przestrzeni lat restauracja na trwałe zapisała się w historii miasta i stała się jedną z jego wizytówek. W tym roku obchodzi rocznicę 30-lecia istnienia.
Dokładnie 10 lat temu w "Gwarku" ukazał się artykuł z okazji 20-lecia działalności Parkowej, zatytułowany "20 lat wyzwań". Wtedy jednak nikt nie spodziewał się, jakim wyzwaniom przyjdzie stawić czoła w kolejnej dekadzie.
– Jednym z najtrudniejszych okazał się wybuch pandemii koronawirusa, kiedy restauracja była zamknięta. Walczyliśmy o utrzymanie potężnego obiektu, wprowadzając ofertę na dowóz. Przetrwaliśmy dzięki wiernym klientom i oddanym pracownikom. To też czas radykalnych zmian w branży gastronomicznej, którym również trzeba było sprostać. Na szczęście zawsze lubiłam wyzwania i jestem gotowa na kolejne – uśmiecha się właścicielka restauracji Danuta Chojnacka.
Początek działalności restauracji to rok 1980, kiedy oddano do użytku kompleks restauracyjny "Parkowa". Obiekt funkcjonował początkowo w ramach sieci Państwowej Spółdzielni Spożywczej "Społem". W roku 1993 przeszedł pod zarząd prywatny – od tego czasu Parkową prowadziła pani Danuta razem z mężem, Lechem Chojnackim. Wtedy też otwarto Klub Muzyczny "Donna".
Restaurację odwiedziło wielu szacownych gości. To właśnie tutaj, po koncercie, bawiły się gwiazdy występujące podczas Gwarków. Parkową odwiedzili muzycy Lady Pank, Natalia Kukulska, Andrzej "Piasek" Piaseczny, Smokie i wielu innych.
– Chyba najbardziej zapadliśmy w pamięć zespołu Gipsy Kings. Tak dobrze się bawili, że kolejnego dnia zaspali na samolot i musieli szybko zorganizować prywatny lot. Słono ich to kosztowało... – śmieje się pani Danuta.
Parkowa była też jednym z organizatorów i sponsorów konkursu Miss Gwarków. Ale popularnością cieszyła się przez okrągły rok. Codziennie od godz. 10.00 czynna była kawiarnia, cztery razy w tygodniu odbywały się dyskoteki, w klubie tarnogórzanie tłumnie świętowali andrzejki i sylwestra, by o północy wspólnie powitać Nowy Rok.
Restauracja zasłynęła również dzięki działalności cateringową, obsługując duże i prestiżowe wydarzenia. Przez wiele lat zapewniała posiłki dla uczestników Festiwalu Sztuki Dramatycznej w Teatrze Nowym w Zabrzu. Na swoim koncie ma współpracę z Teatrem Rozrywki, Operą Śląską, urzędami miejskimi Tarnowskich Gór, Bytomia i Zabrza.
Państwo Chojnaccy chętnie prowadzili także działalność charytatywną. Do dziś rokrocznie Parkowa wspiera Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w organizacji wigilijki dla potrzebujących. Pani Danuta pod skrzydła przyjmuje też przyszłych kucharzy i kelnerów, którym przekazuje swoją wiedzę i doświadczenie. Już kolejne pokolenie uczniów pierwsze zawodowe kroki stawia właśnie w Parkowej. Od wielu lat istotnym aspektem działalności firmy jest też członkostwo w bytomskim Cechu Rzemiosł Różnych.Za wieloletnią działalność i wysoki poziom świadczonych usług restauracja została uhonorowana prestiżowym certyfikatem "Firma z Jakością", przyznawanym przez Izbę Rzemieślniczą w Katowicach.
W Parkowej funkcjonują cztery sale, w tym dwie bankietowe: z salą taneczną i minibarem. Klub działa okazjonalnie, za to regularnie odbywają się imprezy okolicznościowe: wesela, komunie, chrzciny, 18-stki, coraz częściej klienci pytają o możliwość organizacji urodzinek dla dzieci. W ostatnich latach zmienił się wystrój obiektu, pojawiło się nowe oświetlenie i przeprowadzono remont na piętrze.
Restauracja niezmiennie słynie z wyśmienitej śląskiej kuchni . – Mam jednak świadomość, że gusta i oczekiwania klientów ulegają zmianie. Nieustannie się szkolimy, śledzimy najnowsze trendy, tak by sprostać wymaganiom osób zainteresowanych kuchnią wegetariańską czy wegańską – opowiada pani Danuta. Restauracja dla klientów indywidualnych jest czynna codziennie, od 10.00 do 19.00. W każdą niedzielę od 17.00 do 22.00 odbywają się dancingi.
Jakie życzenia można złożyć z okazji tak wspaniałej rocznicy? – Przede wszystkim zdrowia i siły do stawiania czoła kolejnym wyzwaniom, tak by Parkowa nadal była miejscem spotkań mieszkańców miasta i okolic – zaznacza pani Danuta.
– Chciałabym też gorąco podziękować naszym wiernym klientom oraz pracownikom, za ich wysiłek i zaangażowanie. Szczególne podziękowania należą się również moim dzieciom, Karolinie Richardson oraz Błażejowi Chojnackiemu – za ogromną pomoc i opiekę, kiedy najbardziej tego potrzebowałam, a córce, dodatkowo, za cenne wsparcie marketingowe.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz