Odnosisz wrażenie, że przygotowane przez Ciebie przekąski są zbyt suche, ale klasyczna salsa pomidorowa Ci się znudziła? A może szukasz obiadowej inspiracji, dzięki której odmienisz swoje standardowe dania i nadasz im nowego wyrazu? W takim razie w Twojej kuchni powinien zagościć sos serowy – do frytek, kurczaka czy nachos będzie idealny! Sprawdź, dlaczego tak często można go dostać w kinie czy spróbować podczas spotkań towarzyskich.
Przyjemnie ciągnący i rozpływający się w ustach sos serowy do nachos oraz innych przekąsek czy dań podbija serca wielu osób. Wszystko ze względu na aksamitną strukturę, wyrazisty smak oraz prostotę podania. Szczególnie popularna jest wersja na ciepło, którą można dostać, chociażby w kinie czy restauracji specjalizującej się w kuchni amerykańskiej.
Sekretem smaku tego sosu jest oczywiście dobrej jakości ser – to on wpływa na aromat dipu oraz jego strukturę. Wybór wcale nie należy do prostych, bo na świecie wyróżnić można aż 4 tys. rodzajów sera. Z perspektywy jego podatności na roztapianie się zawsze trzeba wziąć pod uwagę:
Jeśli chcesz przygotować dobry sos serowy, wybierz cheddar, goudę albo ementaler. Ciekawym urozmaiceniem będzie również dodanie sera pleśniowego. Feta, roquefort, czy wariant z mleka owczego lepiej wykorzystać do innych przepisów.
Chociaż domowy, ciepły sos serowy do nachos to popularny dip, to ma jednak swoje wady. Świetnie smakuje na gorąco, ale wraz z utratą temperatury mocno gęstnieje. Nakładanie go staje się nieporęczne i uciążliwe, szczególnie podczas spotkań towarzyskich. Lepszą alternatywą będzie gotowy sos serowy np. firmy Fanex, którego konsystencja oraz smak nigdy nie zawodzę bez względu na okoliczności!
Samodzielne przygotowanie sosu serowego do makaronu, kurczaka czy frytek wymaga odpowiednich składników. W przepisach przeważnie można znaleźć: ser, mleko, śmietankę, skrobię lub mąkę ziemniaczaną, przyprawy np. chili, gałka muszkatołowa.
Jeżeli lubisz ostrzejsze aromaty, wybierz sos serowy chili Fanex – sprawdzi się nie tylko do nachos, ale także zapiekanek czy burgerów.
Podczas procesu gotowania najważniejsze jest to, aby sos serowy do kurczaka czy nachos nie zagotował się. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, wystarczy dodać więcej sera. Gdy całość wyszła za gęsta, wtedy mleko uratuje sytuację.
Sos serowy to niezastąpiony dodatek do wielu przekąsek. Idealnie współgra z chrupkimi nachos, precalkami, krakersami czy paluchami grissini. Może też posłużyć jako dip do klasycznych chipsów. Dlatego warto go mieć zawsze pod ręką w domu, w dużej butelce, aby nigdy go nie zabrakło podczas spotkania rodzinnego, imprezy ze znajomymi czy wieczoru filmowego na kanapie.
Co czego jeszcze warto dodać sos serowy? Do frytek! W wersji załadowanej z bekonem lub innym dodatkami skutecznie wyeliminują uczucie głodu na kilka godzin. Takie danie jest szybkie i można uwzględnić ulubione dodatki które akurat są w lodówce. To świetny sposób na tak zwane „wyczyszczenie” lodówki.
Z pewnością zdarzyło Ci się słyszeć o mac and cheese. Dodając sos serowy do makaronu, przygotujesz szybki i sycący obiad. Warto mieszać różne rodzaje serów, aby odkryć swój ulubiony smak, ale lepiej nie dodawać go dużo, aby konsystencja nie była zbyt gęsta. Podobna zasada obowiązuje w przypadku przygotowywania sosu serowego do kurczaka.
Sos serowy pozwoli Ci nie tylko uatrakcyjnić Twój stół z przekąskami, ale także zmienić obliczę codziennych obiadów. Czas wyjść z żywieniowej rutyny i spróbować czegoś nowego – o tym smaku długo nie zapomnisz!