Pesto z czosnku niedźwiedziego to dodatek do wielu dań, w tym głównie makaronu. Nic dziwnego - nie dość, że znakomicie podkręca smak potrawy, to jeszcze jest skarbnicą wielu cennych witamin. Sprawdź, jak wykorzystać jego kulinarny potencjał i dlaczego powinien on znaleźć się na twoim talerzu, jeśli chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem.
1. Pesto z czosnku niedźwiedziego - właściwości
2. Pesto z czosnku niedźwiedziego - jak wykorzystać jego potencjał na talerzu?
Czosnek niedźwiedzi znany jest od stuleci i ceniony za swoje właściwości zdrowotne. Przygotowywane z niego pesto w naczyniu blendera, które pojawia się często na suchej patelni (bądź z odrobiną oliwy) w towarzystwie makaronu, oliwek, orzechów kusi smakiem i aromatem. Pamiętajmy jednak, że nie tylko o smak tu chodzi, a o zdrowie. Czosnek niedźwiedzi zawiera bowiem w sobie tak cenne witaminy i minerały jak między innymi: potas, żelazo, fosfor, związki siarki, flawonoidy, aminokwasy czy też witamina A, C i E. Czosnek niedźwiedzi działa bakteriobójczo. Jest cennym źródłem antyoksydantów.
Warto, aby pesto z czosnku niedźwiedziego pojawiło się na Twoim talerzu. Może ono stać się towarzyszem zarówno przekąsek - takich jak grzanki czy też kanapki. Świetnie koresponduje także z makaronem, jak również sałatkami. Może wystąpić także w roli dipu do mięsa. Można doprawić tego rodzaju potrawy do smaku solą, ale może też towarzyszyć im czarny pieprz. Następnie dodać olej w przypadku sałatek. Sposób przygotowywania jest zależny od indywidualnych preferencji. Najważniejsze jest to, aby kierować się tym, co nam najbardziej smakuje. Nic także nie stoi na przeszkodzie, aby pesto pojawiło się na stole (np. w trakcie spotkania z przyjaciółmi) w wersji solo, aby każdy z gości mógł swobodnie wykorzystywać jego kulinarny potencjał.
Pesto z czosnku niedźwiedziego ma niezwykłe właściwości zarówno zdrowotne, jak i smakowe. Nic więc dziwnego, że tak wielu lubi wykorzystywać jego kulinarny potencjał. Może stać się znakomitym kompanem wielu przekąsek, jak również dań głównych. Aby tak się jednak stało, warto jest sięgać po dobrej jakości grudkowatą pastę, w której na próżno jest szukać sztucznych dodatków i barwników. Wśród nich jest m.in. pesto z czosnku niedźwiedziego z Bieszczad - Misiowe pesto, w którym znajdują się liście czosnku niedźwiedziego, olej rzepakowy, sól i sok z cytryny. Tylko naturalne składniki trafiają co czystych słoiczków - to brzmi pysznie. Należy jednak pamiętać o tym, aby przechowywać go w lodówce. To ważne, aby zachować je na długo świeże.
Adres firmy:
dr. Bieleckiego 8, 38-480 Rymanów
Telefon:
+48 726 100 120
Strona WWW:
https://jasiowapiwniczka.pl/