Zostało mało czasu!
0
0
dni
0
0
godzin
0
0
minut
0
0
sekund
Spraw bliskim radość
zanim będzie za późno!
Kup prezent
Zamknij

Noże kuchenne z ceramiki. Zalety i wady

artykuł sponsorowany 09:43, 23.02.2024 Aktualizacja: 19:59, 23.10.2025

Noże kuchenne to narzędzia potrzebne każdemu kucharzowi. Bez względu na to, czy ograniczasz swoje poczynania w kuchni do siekania cebuli, czy przygotowujesz wiele wysmakowanych dań – nóż będzie Ci potrzebny. Pytanie brzmi jaki? I czy popularne ostatnio noże ceramiczne spełnią Twoje oczekiwania? Aby to ocenić, zobacz, jakie zalety i wady ma ten rodzaj ostrza.

Zalety noży kuchennych z ceramiki

Wyjątkowa ostrość

Noże ceramiczne charakteryzują się niezwykłą ostrością (producenci deklarują, że jedyne, czego mogą nie przekroić to… zamrożony kawałek mięsa).

W istocie ceramika jest jednym z najtwardszych znanych materiałów, na co wskazują porównania do diamentu. To sprawia, że ostrza ceramiczne są znacznie trwalsze niż ich stalowe odpowiedniki. Można nimi precyzyjnie kroić nawet najtwardsze produkty spożywcze bez obawy o szybkie stępienie się ostrza.

Odporność na korozję

W przeciwieństwie do noży stalowych, noże ceramiczne nie rdzewieją ani nie korodują, co oznacza, że są bardziej odporne na działanie wilgoci i kwasów. W kuchni to ważne, bo przecież niejednokrotnie mają kontakt z wodą czy innymi substancjami o specyficznych właściwościach. Nóż ceramiczny możesz używać bez obaw do krojenia cytrusów.

Łatwe utrzymanie – mycie i ostrzenie

Ceramika jest nieporowatym materiałem, co sprawia, że noże ceramiczne są mniej podatne na zatrzymywanie bakterii i pleśni w porównaniu do noży kuchennych ze stali nierdzewnej. Dodatkowo, łatwość w czyszczeniu sprawia, że utrzymanie ich w czystości nie sprawia trudności. Gdy dodamy do tego łatwe i szybkie ostrzenie otrzymamy niemal bezobsługowy sprzęt, tak bardzo przydatny w kuchni.

Komfort obsługi – niska waga

Cienkie ostrza w nożach ceramicznych są na tyle lekkie, że trzymanie narzędzia w dłoni praktycznie nie obciąża jej i nie powoduje dyskomfortu podczas siekania i krojenia. Ważne są także ergonomicznie uformowane, antypoślizgowe uchwyty, które wygodnie i pewnie leżą, nie męcząc rąk.

Neutralność chemiczna

Ostrza ceramiczne, które powstają z tlenku cyrkonu lub węglika nie tylko mają właściwości bakteriobójcze, ale też nie wchodzą w żadne reakcje z żywnością. Co to oznacza w praktyce? Że nie przenoszą zapachów ani smaków między różnymi składnikami potrawy. Dzięki temu możesz bez obaw używać tego samego noża do różnych produktów spożywczych (po przepłukaniu pod bieżącą wodą), nie ryzykując mieszania aromatów.

Wady noży kuchennych z ceramiki

Kruche ostrza

Chociaż ceramiczne ostrza są bardzo twarde, są także stosunkowo kruche. W przypadku upadku lub uderzenia mogą się łatwo ukruszyć, a wyszczerbionym ostrzem trudniej jest pracować.

Wysoka cena

Noże ceramiczne są zazwyczaj droższe niż noże ze stali nierdzewnej. Ich produkcja wymaga specjalistycznych procesów technologicznych i materiałów, co przekłada się na wyższą cenę finalnego produktu.

Brak możliwości mycia w zmywarce

Choć ostatecznie wszystko zależy od rekomendacji producenta, zazwyczaj noże ceramiczne nie nadają się do mycia w zmywarce. Wysoka temperatura, długi proces mycia i woda pod ciśnieniem mogą powodować ich matowienie lub tępienie.

Noże kuchenne z ceramiki posiadają wiele zalet, tak potrzebnych w kuchni. Wyjątkowa ostrość, odporność na korozję oraz neutralność sprawiają, że warto mieć przynajmniej jedną sztukę takiego narzędzia w swoim domu.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%