W Bytomiu lepią ukraińskie pierogi. Fot. Archiwum UM w Bytomiu/Hubert Klimek
W sobotę, 19 marca na Rynku w Tarnowskich Górach od godz. 12 będzie można spróbować przysmaków kuchni ukraińskiej.
[AKTUALIZACJA]
Już wiemy, czego będzie można spróbować! Jak informuje magistrat w menu znajdą się: pierogi, barszcz, pączki z czosnkiem, trójkąciki z wrapów, beliash, kasza gryczana z mięsem, naleśniki, placki ziemniaczane.
***
Jak informuje urząd miejski, Ukraińcy, którzy znaleźli schronienie w Tarnowskich Górach w ramach podziękowania za pomoc organizują dla mieszkańców piknik z tradycyjnymi ukraińskimi daniami.
Piknik rozpocznie się o godz. 12 i potrwa do godz. 15.
Ukraińskich pierogów można spróbować w Bytomiu. Ola, Inna, Julia, Natalia, Iryna, Maria i Ola, które znalazły schronienie w Bytomiu, wraz z gminą Bytom i restauracją Zelter, zainicjowały akcję, w ramach której będą lepić i sprzedawać pierogi.
Pierogi lepiono w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, który udostępnił ukraińskim gospodyniom swoją kuchnię i niezbędny sprzęt.
Następnie pierogi trafiły do restauracji Zelter, gdzie można je kupić od wtorku do piątku.
Zestaw, w którego skład wchodzi 7 pierogów to cegiełka o wartości 10 zł. Cała uzbierana kwota trafi do Ukrainek, które lepią pierogi.
Jeśli wareniki zasmakują bytomianom, Ukrainki obiecały kontynuować akcję i poszerzyć menu o kolejne potrawy kuchni ukraińskiej, m.in. pielmieni i barszcz ukraiński.
[ZT]35216[/ZT]