Niedawno uroczyście podsumowano wyjazd do Hiszpanii uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach. Odbywali tam staż w ramach programu Erasmus +.
21 uczniów pod opieką koordynatorki projektu Bożeny Krztoń, nauczycielki zawodu Jolanty Mazur-Pogody i dyrektora „Gastronomika” Tomasza Respondka przez 3 tygodnie zdobywali umiejętności zawodowe w hotelach, biurach podróży, restauracjach, kawiarniach i zakładzie cukierniczym w Walencji.
- W ten sposób rozpoczęliśmy kilkuletni projekt wyjazdów na staże do krajów Unii Europejskiej w ramach uzyskanej przez nas akredytacji, która zakończy się w grudniu 2027 r. Dzięki temu młodzież i nauczyciele zdobędą doświadczenie zawodowe na europejskim rynku pracy, poszerzą wiedzę i podniosą atrakcyjność kształcenia zawodowego - mówi Bożena Krztoń.
- W Hiszpanii przeżyliśmy niezapomnianą przygodę: słońce, szum fal, delikatny powiew ciepłej śródziemnomorskiej bryzy, niesamowite przygody i uczące nas prawdziwego życia staże – wspomina wyjazd Wiktoria. Dodaje, że przed podróżą uczniowie przeszli szkolenie z zakresu kultury, historii i geografii Hiszpanii, psychologii i przystosowania do funkcjonowania w grupie. Nie zabrakło przyspieszonego kursu języka hiszpańskiego.
[FOTORELACJA]27602[/FOTORELACJA]
Grupa gastronomiczna miała staż w kawiarni Mister Café. Do ich obowiązków należały: obsługa klientów, rozliczanie zamówień, przygotowywanie posiłków i napojów. Były też staże w zakładach cukierniczych i gastronomicznych.
Hotelarze doświadczenie zdobywali w Hospes Palau de la Mar 5*, Usual Resto-Bar/Purple Nest Hotel oraz Lindala Rooms. - Zostaliśmy potraktowani jak prawdziwi pracownicy, dostaliśmy własny grafik i obowiązki – opowiadają uczniowie.
Była jeszcze grupa turystyczna i staż w TourPoint. Firma specjalizuje się w organizowaniu wycieczek po Walencji, ale zajmuje się też przechowywaniem bagażu, wypożyczaniem rowerów, skuterów i innego sprzętu.
Nie zabrakło też czasu na zwiedzanie, poznawanie atrakcji regionu, plażowanie czy oglądanie Parady Dziedzictwa z okazji rocznicy wpisania święta Las Fallas na listę UNESCO.
Wśród 21 stażystów byli uczniowie Technikum nr 6 i Szkoły Branżowej nr 4 uczących się w zawodach: technik hotelarstwa (9 uczniów), technik organizacji turystyki (6), technik żywienia i usług gastronomicznych (3), cukiernik (2) i kucharz (1).
Czytaj też:
Uczniowie Staszica wygrali ogólnopolski konkurs Szkolna Internetowa Gra Giełdowa
[ZT]41330[/ZT]
0 0
A krótszych kiecek nie bylo
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gwarek.com.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz