W Tarnowskich Górach trwa Festiwal Śląskie Smaki. Rozstrzygnięto już konkurs na najlepsze potrawy. Cztery z dziewięciu konkursowych fartuchów, w tym dwa złote, zostają w Tarnowskich Górach.
Wśród 17 konkursowych drużyn znalazła się czwórka reprezentantów Tarnowskich Gór.
W kategorii profesjonalistów najwyższa nagrodę, czyli złoty fartuch, przyznano Tesoro Skarbiec z Tarnowskich Gór. Kucharze Szymon Sidorski i Dominik Halemba przygotowali: czorno szpajza z kopalniokami, rabarbarem i cukrem fiołkowym, do tego typowo krem z oberiby z pianą z mleka wiejskiego, rzeżuchą i olejem z czosnku niedźwiedziego oraz bułka pampuch, rolada śląska, piana z modrej z piklami.
Wśród amatorów najwyżej oceniono potrawy przygotowane przez Tarnogórskie Stowarzyszenie Uniwersytet Trzeciego Wieku. Reprezentacja UTW wystąpiła w składzie: Halina Dudek, Janina Gliszczyńska, Jadwiga Rogacz i Iwona Świszczorowska. Złoty fartuch przyznano za kopę tarnogórską, zieloną zupę z młodego groszku i królika w śmietanie z młodymi warzywami i kolorowymi kluseczkami.
W kategorii uczniów była bardzo duża konkurencja. Tym większe brawa należą się dwóm reprezentacjom Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach.
Brązowy fartuch zdobyły Julia Mielcarska i Maja Jonecko, czyli Szwarne Dziołchy, które przygotowały: rabarbar z ogródka w kruchym towarzystwie, nasz kapuśniok i świonioka w kapeluszu na panczkraucie.
Kinga Bartyzel - Śląska Kuchara wywalczyła srebrny fartuch. Przygotowała: inkszo szpajza na kruchym kołoczu, zielono zupa i hazoka filowanego wieprzkiem.
Gratulujemy!
[FOTORELACJA]29095[/FOTORELACJA]
Czytaj też:
Tarnowskie Góry. Piotr Żurek coraz bliżej Kilimandżaro. Ostatni etap
Tarnowskie Góry. Kuchenna rewolucja Magdy Gessler. Jak się udała?
[ZT]51450[/ZT]