Sezon na lody się rozkręca. Wybór jest coraz większy, powstają też nowe lodziarnie. W centrum Tarnowskich Gór otwarto niedawno Na Zimno przy pl. Wolności.
W latach 80. marzeniem były lody cassate. W Tarnowskich Górach kolejki po nie ustawiały się przed Eskimosem przy ul. Opolskiej. W owych czasach był to rarytas.
Szyld lodziarni Eskimos w Tarnowskich Górach. Fot. Jarosław Myśliwski
Pięć lata temu zaczął się boom na lody rzemieślnicze. Sprzedawcy reklamują, że są smaczniejsze i zdrowsze, bo kręcone według tradycyjnych receptur, bez konserwantów i barwników.
– Nasze lody posiadają czystą etykietę, a to oznacza, że w ich składzie nie ma emulgatorów i stabilizatorów, a wszystkie składniki są pochodzenia naturalnego. Do ich produkcji wykorzystujemy nabiał od lokalnych producentów: mleko 3,2 proc. oraz śmietanę 30 proc., które pozbawione są karagenu. Sorbety wytwarzamy ze świeżych owoców, bez wykorzystania sztucznych past, pulp czy koncentratów. Jedyny stosowany przez nas stabilizator jest pochodzenia naturalnego – to mączka chleba świętojańskiego. Poza tym nie produkujemy lodów na zapas, wytwarzamy je na bieżąco – powiedziała dziennikarce "Gwarka" Agata Jędras, współwłaścicielka lodziarni Lodoovka. Artykuł ukazał się latem 2017 r., gdy przy ul. Piłsudskiego otwarto Lodoovkę. Potem lodziarnia zmieniła lokalizację.
Przy Piłsudskiego pozostała natomiast lodziarnia Kręcimy Lody. Otwarto ją tuż po Lodoovce. Tam lody sprzedaje się z frezerów. Dzięki temu nie trzeba ich mrozić, a klient dostaje produkt wprost z produkcji do wafla.
Które lodziarnie cieszą się największym powodzeniem? A może to nie lodziarnie? Może w innych miejscach kupujecie lody?
Olha12:40, 08.05.2022
Чи можна розрахуватися в гривнях ?
Ewcia 14:04, 08.05.2022
Najsmaczniejsze są w lodovce na os. Przyjaźń na ul. Morcinka. Codziennie owe, zaskakujące smaki. Polecam
.16:53, 08.05.2022
Kręcimy lody. Kupują od lat i zawsze smaczne
Gizd18:44, 08.05.2022
Potwierdzam. W Kręcimy lody są dobre.
Danuta21:20, 08.05.2022
A ja tam lubię z cukierni Danuta przy rynku
Gregor21:33, 08.05.2022
Jest Jeszcze Flaming Ice proszę panstwa
Lody21:47, 08.05.2022
Dobre to robione na dk 88 w Zabrzu biskupicach
Milena07:10, 09.05.2022
W parku miejskim są najlepsze u baby Jagi.
Ja tam lubię11:57, 09.05.2022
dalej cassate. Smak dzieciństwa jest the best
Oszustwo23:50, 23.05.2022
Są 3 rodzaje lodów:
- przemysłowe: z wielkich zakładów, z prochami,
- rzemieślnicze, z małych zakładów, z prochami,
- tradycyjne, z małych zakładów, bez prochów.
Więc nie ściemniajcie, że lody rzemieślnicze to coś zdrowego.
3 0
Nie można.
Zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.
Zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.