Kawa specialty to najwyższej jakości kawy, po które sięgają nie tylko kawowi koneserzy, ale także zwykli ludzie. Ci, którzy lubią smak kawy, coraz częściej zwracają szczególną uwagę na ziarna, ich sposób wypalania, czy miejsce pochodzenia. Nikogo zatem nie powinien dziwić fakt, że na popularności zyskuje również włoskie espresso. Można powiedzieć, że jest to ,,matka” innych rodzajów kawy, doskonała baza pod takie napoje jak np. latte, czy cappuccino. Proces jego przyrządzania owiany jest legendą. Poznaj kilka ciekawych faktów na temat kawy.
Podczas zakupu kawy możesz dostrzec na paczce napis ,,espresso”. Dlatego też wiele osób jest przekonanych, że espresso to rodzaj ziaren. Nie jest to jednak prawda, ponieważ espresso jest rodzajem kawy, którą parzy się w ekspresie ciśnieniowym w oparciu o ściśle określone parametry. Zgodnie z nimi da się zaparzyć każde ziarna, aczkolwiek te przeznaczone pod espresso zwykle są wypalane ciemniej.
Bardzo często bywa ona tematem sporów kawowych ekspertów. Słowo espresso pochodzi z języka włoskiego, gdzie oznacza dosłownie “wyciśnięte”. To natomiast doskonale opisuje cały proces, bowiem wodę przy pomocy ciśnienia przeciska się przez kawę. Warto tutaj jednak podkreślić, że ,,ortodoksyjni” kawosze nierzadko oburzają się, gdy słyszą, jak ludzie źle wymawiają tę nazwę jako expresso. Ta opcja jednak ma swoje etymologiczne uzasadnienie, co wynika z tego, że włoskie esprimere w czasach tworzenia się nazwy espresso nie używano we Włoszech w znaczeniu ,,przeciśnięte”, a ,,wyrażone”. Espresso powstało jako metoda parzenia – głównie ze względu na zapotrzebowanie na szybkość. Uwzględniając ten fakt należy przemyśleć błędność słowa expresso.
Crema to rewelacyjna ozdoba każdego dobrego espresso. Jest to aksamitna, złocista pianka. W procesie palenia w ziarnie kawy wytwarza się dwutlenek węgla, którego właściwością jest wysoka rozpuszczalność w wodzie pod ciśnieniem. Wewnątrz ekspresu pod ciśnieniem dwutlenek węgla rozpuszcza się w kawie, a gdy zostaje wystawiona na normalne warunki, tworzy się piękna pianka. Taki sam proces zachodzi w przypadku napojów gazowanych.
Choć dla wielu osób może to być zaskakujące, to jednak kawa posiada tłuszcz. Jest on w ziarnach kawy, dlatego też jego część trafia do napoju przy zaparzaniu. W przypadku espresso jest nawet 2,5% tłuszczu, czyli około 0,1 g na pojedyncze espresso. Oznacza to, że wartość energetyczna opisywanego napoju wynosi 1 kilokalorię. Dla porównania warto dodać, że kawa z dripu ma 0,6% tłuszczu. Spora różnica, prawda? Głównie wynika z procesu ekstrakcji – wyższe ciśnienie ,,wypycha” więcej tłuszczów z ziaren do filiżanki.
Popularna zasada mówi, że potrzeba między 42 a 50 ziarenek, aby móc przygotować doskonałe espresso. Gdyby to przeliczyć, to liczba 50 pomnożona przez średnią wagę ziarna kawy, a więc 0,1325 grama, daje nam 6,5 grama kawy na jedno espresso. Dzisiaj jednak uważa się, że jest to mit i obecnie można się spotkać z dozą bliższą 9 gramom kawy na 18 gramów wody przy parzeniu kawy w ekspresie.
Mimo że wiele osób jest przekonanych, że najmocniejszą kawą jest espresso, to jednak nie jest to prawda. Zawartość kofeiny w espresso jest dość mała. Zwykła czarna kawa z ekspresu przelewowego ma jej znacznie więcej! Wynika to z tego, że kofeina wydziela się przez kontakt zmielonych ziaren z wodą. Ten natomiast w ekspresie ciśnieniowym jest dość krótki. Zatem warto wiedzieć, że zwykle zawartość kofeiny w latte i espresso jest praktycznie taka sama.
Najlepsza ilość kawy pod espresso? 9 gramów! Jeśli natomiast chodzi o temperaturę, to powinna się wahać w okolicach 90-94 stopni Celsjusza. Ważny jest też czas parzenia, który powinien wynieść około 25-30 sekund. Mając tak cenną wiedzę, możesz stać się mistrzem domowego parzenia bez żadnego problemu!
Przedstawiliśmy Ci już najbardziej interesujące ciekawostki o espresso. Liczymy na to, że dzięki nim zachęciliśmy Cię do bliższego poznania i zgłębienia tajników tego wyjątkowego napoju, jakim jest espresso. Już dziś chcesz rozpocząć eksperymenty? Pamiętaj zatem, aby sięgnąć po wysokiej jakości ziarna. Najlepiej, aby była to kawa specialty, którą możesz kupić w Finest Coffee bezpośrednio pod adresem https://finestcoffee.pl. Wówczas masz pewność, że Twoja kawa będzie przepyszna!