Zamknij

Wyposażenie lokalu gastronomicznego - o czym musisz pamiętać, zanim przyjmiesz pierwszych gości?

artykuł sponsorowany + 08:47, 12.12.2022 Aktualizacja: 08:48, 12.12.2022 ok. 3 min. czytania

Decydując się na otwarcie dowolnego lokalu gastronomicznego warto pamiętać o jego profesjonalnym wyposażeniu. Nie tylko ułatwi to funkcjonowanie w kuchni czy na sali, ale także sprawi, że miejsce to będzie znacznie lepiej postrzegane przez twoich gości. Dowiedz się, w jakie produkty na pewno musisz się zaopatrzyć!

Akcesoria i sprzęt kuchenny

Kuchnia to pomieszczenie, które przede wszystkim musi być funkcjonalne. Niezależnie od rodzaju lokalu gastronomicznego, na którego otwarcie się zdecydowałeś, musisz zainwestować w niezbędne sprzęty i akcesoria, zapewniające odpowiednie warunki do przechowywania żywności oraz ułatwiające pracę kucharzy. Chłodziarko-zamrażarka, szafy chłodnicze, przestrzenny zlewozmywak i okap to sprzęty, których nie może zabraknąć w miejscu, gdzie przygotowywane będą posiłki wydawane twoim gościom.

Aby przygotować je sprawnie i we właściwy sposób, musisz również zadbać o akcesoria w postaci wydajnego robota kuchennego, blendera, kruszarki do lodu, a także zestawu ostrych noży oraz innego rodzaju drobnych narzędzi, umożliwiających nie tylko krojenie, ale i mieszanie, ścieranie czy mielenie składników spożywczych. Koniecznym elementem wyposażenia kuchni są też oczywiście wysokiej jakości garnki, patelnie i brytfanny do pieczenia.

Koniecznym zakupem jest zakup sztućców, zastawy stołowej, szklanek i kieliszków, przeznaczonych do spożywania poszczególnych dań. Nie warto także zapominać o sprzętach, które pomogą utrzymać czystość zarówno w kuchni, jak i na sali - chcąc utrzymać najwyższy poziom czystości, jaki musi panować w lokalu gastronomicznym, możesz sięgnąć po mop parowy lub specjalną myjkę, która przy pomocy gorącej pary usunie wszelkie bakterie nawet z najmniejszych zakamarków. 

Wyposażenie sali 

Wyposażając salę przeznaczoną dla gości, musisz zadbać nie tylko o ich podstawowe potrzeby, ale i ich komfort. Przytulna atmosfera sprawi, że każdy posiłek będzie smakował jeszcze bardziej wyśmienicie. Wybierając meble, takie jak stoły i krzesła, zwróć uwagę przede wszystkim na ich jakość oraz materiał, który będzie można w prosty sposób utrzymać w czystości.

Zadbaj o korzystne oświetlenie oraz estetykę ścian - dobrym pomysłem może być na przykład wykorzystanie fototapety, przedstawiający odprężający krajobraz - wiele jednak zarówno w tej kwestii, jak i kwestii dodatków w postaci obrusów czy serwet zależy od charakteru lokalu. Dopasuj je zatem do profilu swojej działalności, aby wszystko było ze sobą jak najbardziej spójne. 

W lokalu gastronomicznym nie może również zabraknąć kart przedstawiającym menu. Postaw na proste i estetyczne karty prezentujące serwowane w twoim lokalu dania i napoje, w których ich nazwy zapisane będą czytelną czcionką. Jest to drobny detal, jednak jeden z najistotniejszych, który wysoce odpowiedzialny jest za odbiór danego miejsca przez odwiedzających go gości. 

Fartuchy i zapaski kelnerskie

Zarówno w eleganckiej restauracji, jak i barze, pizzerii czy kawiarni nie można zapomnieć o wyposażeniu dla personelu. Pracownicy lokalu powinni prezentować się profesjonalnie, dlatego też idealnie sprawdzą się w tym przypadku fartuchy kuchenne oraz zapaski kelnerskie. Zapaska kelnerska sprawi, że pracownicy obsługujący gości będą wyglądać schludnie oraz ochroni ona ubranie kelnera przed ewentualnym zabrudzeniem.

W wyposażeniu kelnera nie powinno też zabraknąć długopisu do notowania zamówień klientów, który będzie mieć stale przy sobie w kieszeni koszuli lub zapaski. W profesjonalnych sklepach dostępne są różnorodne modele zapasek dla kelnerów - zapaski kelnerskie krótkie lub długie oraz występujące w wielu kolorach. Chcąc zwiększyć prestiż swojego lokalu, możesz również zamówić fartuchy i zapaski kelnerskie wyposażone w ozdobny haft z logo miejsca, które prowadzisz.

Zapaski gastronomiczne nie są przeznaczone wyłącznie dla kelnerów - możesz również wybrać zapaski kucharskie, które stanowią alternatywę dla klasycznych fartuchów czy uniformów przeznaczonych dla kucharzy. Są one odporne oraz wygodne, dzięki czemu w żaden sposób nie krępują ruchów podczas pracy. Wybierając je dla swoich pracowników, z pewnością podejmiesz właściwą decyzję. 

Fartuchy.pl - Producent fartuchów gastronomicznych, sklepowych

Adres firmy:
Os. Armii Krajowej 125, 61-381 Poznań

Telefon:
+48 61 639 42 22

Strona WWW:
https://www.fartuchy.pl/

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%