Zamknij

Jałowiec – uprawa, odmiany, charakterystyka

. + 08:29, 16.01.2023 Aktualizacja: 08:30, 16.01.2023 ok. 4 min. czytania
Skomentuj

Jałowiec to popularna w Polsce roślina, zdobiąca niejeden ogród. Jest polecana ze względu na swoją wysoką odporność – m.in. na warunki atmosferyczne. Dostępnych odmian jałowca jest całkiem sporo. Każda z nich posiada nieco inne cechy wyglądu. Poznaj je wszystkie oraz sprawdź, jak pielęgnować jałowca!

Jałowiec to popularna w Polsce roślina, zdobiąca niejeden ogród. Jest polecana ze względu na swoją wysoką odporność – m.in. na warunki atmosferyczne. Dostępnych odmian jałowca jest całkiem sporo. Każda z nich posiada nieco inne cechy wyglądu. Poznaj je wszystkie oraz sprawdź, jak pielęgnować jałowca!

Jałowiec – podstawowe informacje

Jałowiec jest rośliną z grupy iglaków. Charakteryzuje się uniwersalnością – znajdzie zastosowanie w niemalże każdym ogrodzie. Co ciekawe, jałowiec sprawdza się nie tylko jako roślina ozdobna. Jego owoce, szyszkojagody, stanowią cenioną przyprawę, wykorzystywaną głównie do mięs. Znajdują zastosowanie również w medycynie naturalnej. Łagodzą m.in. problemy z pęcherzem, łupież, bóle reumatyczne, czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Sama roślina służy jako schronienie dla wielu gatunków ptaków.

Ten rodzaj roślin iglastych spotkasz nie tylko w prywatnych ogrodach, ale nawet i polskich lasach. Tak szerokie zastosowanie wynika nie tylko z ciekawego wyglądu, ale również niskich wymagań względem uprawy, jednak o tym przeczytasz w dalszej części artykułu. 

Do ogrodów zaleca się wybierać przede wszystkim jałowce płożące i pospolite. To najpopularniejsze gatunki.

Jałowiec – odmiany 

Najpopularniejsze odmiany jałowców to przede wszystkim:

  • jałowiec pospolity – ten wolnorosnący krzew posiada równowąskie, ostre i kłujące igły, najczęściej osiąga od 0,5 do 6 m,
  • jałowiec płożący – charakteryzuje się niskim, ścielącym pokrojem i szybkim tempem wzrostu, dorasta najczęściej do 0,2 m,
  • jałowiec chiński – posiada gęsty, stożkowy pokrój, dorasta do około 3 m wysokości, posiada piękny, niebieskozielony kolor,
  • jałowiec łuskowaty – wyróżnia się wysoką odpornością na warunki klimatyczne, pochodzi z Himalajów, a jego pędy są krótkie i rozgałęzione,
  • jałowiec wirginijski – naturalnie występuje w Ameryce Północnej, posiada liście łuskowe oraz szpilkowe, jego kwiaty ą małe, zielone,
  • jałowiec nadbrzeżny – nadaje się na skarpy i skalniaki, ma rozłożysty pokrój i rośnie w zachodniej części Hokkaido, igły są miękkie i jednocześnie ostre, z upływem czasu łodygi zmieniają kolor na czerwonawy,
  • jałowiec skalny – posiada zwartą budowę i wałeczkowate, grube pędy, dorasta do 6-8 m, nadaje się na żywopłoty, często jest spotykany w skupiskach,
  • jałowiec rozesłany – jest rozłożysty, osiąga około 0,3 m, posiada lekko niebieskawy odcień i niskie wymagania glebowe, tworzy zwarte, gęste kobierce,
  • jałowiec sabiński –  ten niski krzew płożący posiada szeroki pokrój, dorasta do 0,5-1 m wysokości, ma stalowoniebieskie igły i doskonale sprawdza się jako roślina okrywowa, a także dekoracja ogrodu skalnego, czy też murku,
  • jałowiec Pfitzera – to roślina o sztywnych, promienistych i wyrastających nisko nad ziemią pędach, jest doskonale przystosowana do polskiego klimatu, osiąga od 1 do 3 m.

Jak wygląda uprawa jałowca?

Na rynku dostępne są zarówno sadzonki jałowca, jak i jałowiec szczepiony na pniu. Rośliny te preferują słoneczne stanowiska. Większość odmian jest tolerancyjna, jeśli chodzi o rodzaj podłoża. Preferują lekko kwaśny odczyn, jednak zwykła, ogrodowa zmienia – również może okazać się dobrym wyborem. W wielu przypadkach skuteczna okaże się nawet gleba piaszczysta, czy kamienista. 

To, na co należy zwrócić uwagę – to odległość pomiędzy każdą rośliną. Pomiędzy sadzonkami należy zachować minimum 50 cm odstępu. Jałowce są wysoce odporne na zmieniające się warunki, zatem wytrzymują mrozy i susze. Co więcej, jałowce nie wymagają cięcia! Jedynie w przypadku starszych okazów warto się na nie zdecydować. Rośliny te najlepiej jest wysadzać wczesną jesienią.

Charakterystyczny dla jałowców jest głęboki system korzeniowy. Sprawia to, że ich przesadzanie może być problematyczne, a nawet – może wiązać się z zamieraniem. Lepiej więc unikać takich zabiegów. Jedynie jałowiec na pniu akceptuje przesadzanie.

Jałowce – najczęstsze choroby i szkodniki

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na sadzonki jałowca pospolitego, chińskiego, czy łuskowatego – roślina może zachorować. Mimo iż charakteryzuje się wysoką odpornością, choroby nadal się zdarzają. Ponadto roślinę mogą zaatakować szkodniki – np. mszyce. To jedne z najczęściej występujących szkodników. Ich kolonie najczęściej ujawniają się wiosną, na świeżych przyrostach. Poza chemicznymi środkami owadobóczymi, warto zwrócić uwagę także na naturalne sposoby, wykorzystujące ocet, wywar z czosnku lub cebuli, a nawet gnojówki z pokrzyw.

Na jałowcach mogą pojawić się również przędziorki. Jeśli występują w niewielkich ilościach, ich pozbycie się jest możliwe za pomocą wody z detergentem, czy nawet czystej wody. Po czym poznać ich obecność? Najczęściej j jałowce zaczynają blednąć, a następnie żółknąć. To charakterystyczne objawy dla przędziorków.

Oprócz tego, najczęstszą chorobą, która dotyka jałowca, jest rdza. Charakteryzuje się zgrubieniem i pomarańczowymi wyroślami. Tutaj doskonale sprawdzą się opryski specjalnymi preparatami.

Pamiętaj, by zawsze wybierać jałowce z dobrych i sprawdzonych źródeł https://www.podkarpackiesady.pl/50-jalowceJednym z nich są Podkarpackie Sady!

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%