Jałowiec to popularna w Polsce roślina, zdobiąca niejeden ogród. Jest polecana ze względu na swoją wysoką odporność – m.in. na warunki atmosferyczne. Dostępnych odmian jałowca jest całkiem sporo. Każda z nich posiada nieco inne cechy wyglądu. Poznaj je wszystkie oraz sprawdź, jak pielęgnować jałowca!
Jałowiec to popularna w Polsce roślina, zdobiąca niejeden ogród. Jest polecana ze względu na swoją wysoką odporność – m.in. na warunki atmosferyczne. Dostępnych odmian jałowca jest całkiem sporo. Każda z nich posiada nieco inne cechy wyglądu. Poznaj je wszystkie oraz sprawdź, jak pielęgnować jałowca!
Jałowiec jest rośliną z grupy iglaków. Charakteryzuje się uniwersalnością – znajdzie zastosowanie w niemalże każdym ogrodzie. Co ciekawe, jałowiec sprawdza się nie tylko jako roślina ozdobna. Jego owoce, szyszkojagody, stanowią cenioną przyprawę, wykorzystywaną głównie do mięs. Znajdują zastosowanie również w medycynie naturalnej. Łagodzą m.in. problemy z pęcherzem, łupież, bóle reumatyczne, czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Sama roślina służy jako schronienie dla wielu gatunków ptaków.
Ten rodzaj roślin iglastych spotkasz nie tylko w prywatnych ogrodach, ale nawet i polskich lasach. Tak szerokie zastosowanie wynika nie tylko z ciekawego wyglądu, ale również niskich wymagań względem uprawy, jednak o tym przeczytasz w dalszej części artykułu.
Do ogrodów zaleca się wybierać przede wszystkim jałowce płożące i pospolite. To najpopularniejsze gatunki.
Najpopularniejsze odmiany jałowców to przede wszystkim:
Na rynku dostępne są zarówno sadzonki jałowca, jak i jałowiec szczepiony na pniu. Rośliny te preferują słoneczne stanowiska. Większość odmian jest tolerancyjna, jeśli chodzi o rodzaj podłoża. Preferują lekko kwaśny odczyn, jednak zwykła, ogrodowa zmienia – również może okazać się dobrym wyborem. W wielu przypadkach skuteczna okaże się nawet gleba piaszczysta, czy kamienista.
To, na co należy zwrócić uwagę – to odległość pomiędzy każdą rośliną. Pomiędzy sadzonkami należy zachować minimum 50 cm odstępu. Jałowce są wysoce odporne na zmieniające się warunki, zatem wytrzymują mrozy i susze. Co więcej, jałowce nie wymagają cięcia! Jedynie w przypadku starszych okazów warto się na nie zdecydować. Rośliny te najlepiej jest wysadzać wczesną jesienią.
Charakterystyczny dla jałowców jest głęboki system korzeniowy. Sprawia to, że ich przesadzanie może być problematyczne, a nawet – może wiązać się z zamieraniem. Lepiej więc unikać takich zabiegów. Jedynie jałowiec na pniu akceptuje przesadzanie.
Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na sadzonki jałowca pospolitego, chińskiego, czy łuskowatego – roślina może zachorować. Mimo iż charakteryzuje się wysoką odpornością, choroby nadal się zdarzają. Ponadto roślinę mogą zaatakować szkodniki – np. mszyce. To jedne z najczęściej występujących szkodników. Ich kolonie najczęściej ujawniają się wiosną, na świeżych przyrostach. Poza chemicznymi środkami owadobóczymi, warto zwrócić uwagę także na naturalne sposoby, wykorzystujące ocet, wywar z czosnku lub cebuli, a nawet gnojówki z pokrzyw.
Na jałowcach mogą pojawić się również przędziorki. Jeśli występują w niewielkich ilościach, ich pozbycie się jest możliwe za pomocą wody z detergentem, czy nawet czystej wody. Po czym poznać ich obecność? Najczęściej j jałowce zaczynają blednąć, a następnie żółknąć. To charakterystyczne objawy dla przędziorków.
Oprócz tego, najczęstszą chorobą, która dotyka jałowca, jest rdza. Charakteryzuje się zgrubieniem i pomarańczowymi wyroślami. Tutaj doskonale sprawdzą się opryski specjalnymi preparatami.
Pamiętaj, by zawsze wybierać jałowce z dobrych i sprawdzonych źródeł https://www.podkarpackiesady.pl/50-jalowce. Jednym z nich są Podkarpackie Sady!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz