Zamknij

Filetowanie ryb krok po kroku – skuteczne oddzielenie mięsa od ości

. + 15:02, 26.01.2023 Aktualizacja: 15:05, 26.01.2023 ok. 4 min. czytania
Skomentuj

Jedną z podstawowych czynności wykonywanych przez miłośników gotowania jest filetowanie ryb. Co to jest i jak się przygotować to obróbki ryb? Poniżej znajdziesz instrukcję filetowania ryb oraz wskazówki dotyczące wyboru odpowiedniego sprzętu. Zapraszamy do lektury!

Filetowanie ryb – jak się przygotować?

Zanim wyjaśnimy dokładniej, jak filetować rybę, warto zastanowić się nad tym, jak ją przygotować. Jest to niezbędne, aby kolejne etapy filetowania ryb nie sprawiały żadnych problemów i przebiegały prawidłowo. Na początku obmyj rybę wodą. Bardzo ważne jest oskrobanie jej z łusek. Jest to niezbędny krok, który umożliwi późniejsze sprawne operowanie narzędziami w czasie właściwego filetowania. Bardzo łatwo wykonasz to poprzez szybki ruch ostrym nożem od ogona do głowy. Następnie odetnij płetwy. Zanim przystąpisz do szczegółowej obróbki ryby, wypatrosz ją. Usuń wszystkie wnętrzności. Aby to zrobić, wystarczy rozciąć podbrzusze i wyjąć je płynnym ruchem w stronę ogona. Na początku przydatna może być do tego łyżka. Na tym etapie ryba jest już gotowa do filetowania.

Filetowanie ryb krok po kroku – instrukcja

Po oskrobaniu i wypatroszeniu ryby możesz przystąpić do właściwego filetowania. Jest to oddzielenie mięsa od głowy i kręgosłupa, aby możliwe było przygotowanie wielu rybnych dań. Aby to zrobić, wykonaj dwa nacięcia pod skrzelami przy głowie, tak by nie odciąć przypadkowo głowy. Następnie poprowadź nóż wzdłuż kręgosłupa od głowy do ogona. W ten sposób uda Ci się wyciąć filet. Następnie obróć rybę na drugą stronę i wydziel kolejny filet. Rozpocznij pracę dokładnie w tym samym miejscu, w którym skończysz wycinać pierwszy. Upewnij się, że wcześniej usunąłeś wszystkie wnętrzności. Jeśli nie, pozbądź się ich pozostałości na tym etapie. Teraz możesz również pozbyć się kręgosłupa oraz usunąć mniejsze ości. Aby jednak ryba nadawała się do dalszej obróbki, konieczne jest również oddzielenie skóry od filetów. Połóż filety skórą do dołu i odetnij skórę przy ogonie, lekko przechylając ostrze noża.

Jak filetować ryby? Niezbędne narzędzia

Aby zrealizowanie wszystkich powyższych kroków było możliwe, niezbędne są narzędzia stworzone z myślą o filetowaniu ryb. Są to przede wszystkim odpowiednio wyprofilowane noże dedykowane do wykorzystywania podczas przygotowywania tego typu tuszy. Są one na tyle delikatne, że nie uszkodzą mięsa podczas pracy. Wyróżniają się również elastycznością, która umożliwia precyzyjne wycięcie kawałków ryby. Z pomocą odpowiednio wyprofilowanych noży uda Ci się oddzielić filety od skóry i ości. Dzięki temu żaden kawałek mięsa się nie zmarnuje. Podczas dobierania noża do filetowania ryb warto zwrócić uwagę także na jego rękojeść. Aby obróbka była bezpieczna i nie męczyła, powinna być ona poręczna i antypoślizgowa. Sprawi to, że ruchy będą pewne, a ryzyko urazów znacznie mniejsze.

Dobór noża do filetowania warto jednak dostosować do rozmiarów i rodzaju ryby, aby uzyskać jak najlepsze efekty. Zwróć zatem uwagę na długość i szerokość ostrza. Podczas przygotowywania ryby do filetowania i jej oskrobywania początkującym osobom poleca się specjalne deski z zaciskiem na ogon i przyssawkami, które znacznie ułatwiają sprawne wykonanie tej czynności.

Gdzie kupić sprzęt do filetowania ryb?

Filetowanie ryb nie musi być trudnym zadaniem. Aby jednak nie sprawiało zbyt wielu problemów nawet początkującym, niezbędne są starannie dobrane narzędzia. Chociaż na rynku można znaleźć wiele różnych noży, także tych stworzonych z myślą o filetowaniu ryb, najlepszym wyborem są profesjonalne akcesoria gastronomiczne pochodzące od sprawdzonych producentów. Tego typu przybory kuchenne są dostępne w sklepie internetowym Wammashop. Wśród przygotowanych tam propozycji znajdziesz noże do filetowania ryb cenionych na rynku marek takich jak Victorinox, Giesser czy Dick. Są one dostosowane do specyfiki filetowania ryb, ich rączki są odpowiednio wyprofilowane, a zastosowane materiały gwarantują wytrzymałość i odporność na uszkodzenia. Oferta jest niezwykle różnorodna, dzięki czemu bez trudu dobierzesz najwyższej jakości nóż stworzony do Twoich potrzeb i dostosowany do umiejętności.

Już wiesz, co to jest filetowanie ryb i jak je przeprowadzić!

Mamy nadzieję, że nasz poradnik rozwiał Twoje wątpliwości i udało nam się wyjaśnić, na czym polega filetowanie ryb. Jego przeprowadzenie nie musi być trudne. Wystarczy, że zaopatrzysz się w odpowiednie, wysokiej jakości narzędzia i odrobinę cierpliwości. Nawet jeśli początkowo przygotowanie ryby będzie sprawiało Ci problemy, szybko nauczysz się starannie i sprawnie filetować ryby oraz przygotowywać swoje ulubione dania.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%