Jeżeli interesują Państwa szczegółowe informacje na temat tego, na czym polega system HACCP, warto zasięgnąć szczegółowych informacji na stronie https://star.edu.pl/szkolenia-haccp
Wszelkie przedsiębiorstwa, których działalność jest związana z żywnością, są zobligowane do przestrzegania HACCP. Czym wyróżnia się ten system? Co warto o nim wiedzieć? Jakie są jego główne założenia? Przyjrzyjmy się temu wspólnie w poniższym artykule. W Europie obowiązuje wiele procedur i standardów, które przyczyniają się do zapewnienia wysokiego poziomu żywności. Warto zaznajomić się z dostępnymi narzędziami, które pomagają w zagwarantowaniu odpowiednich standardów zarówno przy produkcji jak i przetwarzaniu i dystrybucji. Jednym z nich jest HACCP. Na czym polega? CO warto o nim wiedzieć? O tym poniżej!
HACCP pomaga w zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
Określenie krytycznych punktów kontroli to jedno z założeń
Troska o bezpieczeństwo żywności to nasz wspólny interes
System HACCP jest przykładem narzędzia, które pozwala zapewnić należyty poziom kontroli nad żywnością we wszystkich etapach jej wytwarzania, przechowywania oraz pakowania i dystrybucji. Jest on dedykowany dla wszystkich przedsiębiorstw, które są związane z przetwarzaniem żywności, jej produkcją, dystrybucją oraz pakowaniem. Uzyskanie certyfikacji jest możliwe po przejściu pewnych etapów, który rozpoczyna się przeprowadzeniem wstępnego audytu. Następne kroki dotyczą oceny skuteczności i innych szczegółowych działań, których celem jest zrewidowanie, czy założenia HACCP są realizowane w rzeczywistości. Zwieńczeniem tych prac jest wydanie stosownego certyfikatu. Warto przy tym wspomnieć, że ważność wydanego certyfikatu wynosi 3 lata, przy czym raz na 12 miesięcy firma przechodzi audyt, którego celem jest sprawdzenie, czy wdrożone wcześniej procesy zostały na stałe wdrożone do codziennej praktyki w firmie. Dzięki uzyskaniu takiego certyfikatu przedsiębiorstwo uzyskuje również prestiż - konsumenci mogą mieć bowiem pewność, że oferowana żywność jest w pełni bezpieczna dla kupujących oraz dla ich zdrowia.
System HACCP zakłada 7 fundamentalnych zasad. Czego dotyczą wybrane z nich? Przyjrzymy się im wspólnie!
Pierwsze założenie to analiza zagrożeń. Dotyczy ono sformułowania wszelkiego rodzaju zagrożeń chemicznych, fizycznych oraz biologicznych. Przeprowadzenie analizy zagrożeń zakłada także określenie sposobów, które pomoże w uniknięciu tych niepożądanych sytuacji. Kolejny aspekt to wyznaczenie i identyfikacja krytycznych punktów kontroli. Te krytyczne punkty kontroli mogą dotyczyć zarówno poszczególnych czynności jak i całych procesów., które mogą stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności. Następny filar to identyfikacja limitów krytycznych. System HACCP zakłada tutaj, że konieczne jest wskazanie konkretnych wartości oraz możliwych do zaakceptowania tolerancji.
Poświęcenie należytej uwagi na temat analizy zagrożeń, ustalenie procedur weryfikacji systemu i bezpieczeństwa żywności pozwala mieć pewność, że podczas każdego etapu związanego zarówno z produkcją, przetwarzaniem jak i transportem produktów spożywczych doszło do zachowania należytych standardów. Jak widać z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności należy wziąć pod uwagę wiele aspektów, które sprawią, że konsumenci będą mogli bezpiecznie sięgnąć po produkty spożywcze ze sklepowej półki. Poprawnie przeprowadzony system analizy zagrożeń jak i zastosowanie innych elementów składających się na HACCP jest tutaj kluczem do sukcesu, podobnie jak wyznaczenie krytycznych punktów kontroli oraz zastosowanie odpowiednich badań. Wdrażane systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz określenie środków umożliwiających kontrolę jest tutaj kluczowe z punktu widzenia zarówno producentów żywności, sieci dystrybucji jak i oczywiście konsumentów.
W dużej mierze od jakości żywności zależy nasze wspólne zdrowie. Z tego właśnie względu należałoby zwrócić uwagę na to, jakie standardy obowiązują w naszym kraju. Przykład stanowi tutaj HACCP, który powinien być mocno rozpropagowany wśród osób, które mają do czynienia z sektorem spożywczym na każdym jego etapie produkcji. Normy unijne są tutaj dość restrykcyjne i szczegółowo określają, co powinno być poddawane szczególnej kontroli podczas produkcji, pakowania, transportu, a następnie dystrybucji. Wczesne wyeliminowanie możliwych do pojawienia się problemów, a następnie opracowanie konkretnych procedur pozwalających na ich wyeliminowanie będzie tutaj kluczowe przy zachowaniu pożądanej jakości produktów spożywczych. W trosce o to, aby bezpieczeństwo żywności HACCP było istotnym dążeniem u wszystkich osób zaangażowanych w proces obróbki i dostaw, warto cyklicznie organizować specjalistyczne szkolenia zewnętrzne dla personelu. Warto przy tym pamiętać, aby przed wdrożeniem systemu w swoim przedsiębiorstwie zastosować odpowiednie działania wstępne, które pozwolą na właściwe przygotowanie do HACCP.
Dzięki bezpieczeństwie żywności możemy mieć pewność, że poczynione kroki, w tym m.in. monitorowanie krytycznych punktów kontroli pozwoli zapewnić wysoką jakość produktów spożywczych. Szkolenia w sprawie higieny środków spożywczych będą jednym z elementów, które przyczynią się do zapewnienia odpowiedniego poziomu wiedzy u osób, które uczestniczą w tych procesach. Inwestycja w wiedzę i rozwój personelu to dobry krok, który pozwoli przyczynić się do dalszego rozwoju firmy.
Powyższy poradnik powinien przybliżyć Państwo temat związany z HACCP. Wdrożenie tych etapów w firmie powinno przełożyć się na lepszą jakość produktów oraz uniknięcie niepożądanych strat żywności, a tym samym - pieniędzy. To jednak nie koniec zalet - równie istotne jest też poprawienie efektywności wykonywanej pracy. Po upływie 3 lat konieczne będzie przeprowadzenie audytu recertyfikacyjnego, aby przedsiębiorstwo mogło znów uzyskać HACCP.