freepik.com
Życie w stylu eko cieszy się coraz większą popularnością, co ma związek ze wzrostem świadomości społeczeństwa. Chętnie wybieramy rozwiązania w stylu eko, zero waste oraz przyjazne naturze. Ciekawym pomysłem na biznes może być eko kawiarnia, która przyciąga miłośników dbania o naturę, a także może mieć spore znaczenie edukacyjne.
Eko kawiarnia powinna działać w zgodzie z naturą w każdym aspekcie działalności, gdzie tylko jest to możliwe. Warto zacząć od wystroju wnętrza, który nawiązuje do natury. Stawiajmy na meble wykonane z naturalnego drewna, żywe rośliny, a także akcesoria, które są wykonane z naturalnych materiałów. Dbanie o środowisko powinno znaleźć swoje odzwierciedlenie także w kuchni – tutaj dobrym pomysłem będą urządzenia i akcesoria kuchenne, które są energooszczędne, pozwalają na oszczędzanie wody i energii elektrycznej.
Podczas gdy wiele lokali gastronomicznych przyczynia się do zwiększenia zaśmiecenia, kawiarnie w stylu eko działają wprost przeciwnie. Nie ma w nich plastiku i naczyń, które po jednorazowym użyciu lądują w koszu, aby następnie rozkładać się przez setki lat. W eko kawiarniach znajdziemy kubki papierowe i talerze, tekturowe słomki, a także akcesoria wykonane z metalu, a nie z plastiku.
Ekologia w kawiarni to nie tylko wystrój wnętrza i papierowe naczynia, ale również oferta, która jest jak najbardziej naturalna. Właściciele kawiarni w stylu eko najczęściej kupują surowce i produkty u lokalnych dostawców, zwracając uwagę na to, by możliwie dużo produktów pochodziło z ekologicznych upraw i produkcji, w której nie używa się chemii. Choć ciasto z ekologicznej mąki, jajek i naturalnych dodatków kosztuje więcej niż zwykłe, nie brakuje osób, które chętniej zapłacą za pewność konsumowania sprawdzonych, naturalnych produktów.
W byciu eko chodzi także o to, by produkować jak najmniej śmieci i odpadów. W eko kawiarni niewiele się marnuje, a większość składników maksymalnie wykorzystuje. Niektóre lokale pozwalają klientom zabierać na przykład fusy po kawie, które można wykorzystać do robienia naturalnych peelingów. Inne pod koniec dnia wyprzedają wszystko za pół ceny, aby jak najmniej żywności się zmarnowało. Prowadzenie biznesu w stylu eko, choć czasem wymaga więcej wysiłku, zdecydowanie się opłaca – eko kawiarnie i restauracje nie narzekają na brak klientów i można mieć pewność, że w najbliższym czasie będzie ich tylko więcej.