Smarowanie łańcuchów w przemyśle jest kluczowym elementem, pozwalającym utrzymać sprzęt w dobrej kondycji, a tym samym zapewnić płynność i efektywność procesów produkcyjnych. Niezbędny do tego jest skuteczny system smarowania, który będzie dostarczał odpowiednią ilość środka smarnego w miejscach, gdzie występuje tarcie.
Głównym zadaniem podawania smaru do łańcucha jest zmniejszenie tarcia pomiędzy jego ogniwami i innymi elementami konstrukcyjnymi maszyn. Ma to znaczące przełożenie na mniejsze zużycie materiałów a także wydłuża żywotność łańcucha. Ponadto odpowiednio smarowane łańcuchy generują mniej hałasu podczas pracy maszyny, a także zmniejsza się ryzyko awarii, skutkujących przestojami w produkcji i kosztownymi naprawami.
Smarowanie łańcucha może realizowane następującymi technikami:
System smarowania Rotalube, opatentowany przez markę Timken, opiera się na urządzeniu o budowie koła zębatego z dyszami, o wielkości ściśle dopasowanej do wymiarów ogniw łańcucha. Niewielkie ilości środka smarnego dozowane są we wszystkie wymagające smarowania punkty tarcia. Zapewnia to optymalną i efektywną dystrybucję smaru, znacznie efektywniejszą niż w przypadku stosowania systemów tradycyjnych, gdyż znacząco redukuje zużycie środka smarnego. Systemy dostępne są m.in. w ofercie firmy Deforin.
Środki do smarowania łańcuchów muszą przede wszystkim posiadać silne właściwości penetracyjne a także działać antykorozyjnie. W niektórych przypadkach muszą także wykazać się podwyższoną odpornością na wysokie temperatury. W zależności od branży przemysłu, muszą spełniać też inne wymagania. Środki stosowane w przemyśle spożywczym powinny posiadać certyfikat, potwierdzające jego zgodność z normą ISO 21469. Nie mogą zawierać żadnych rozpuszczalników, a także muszą być bezwonne i bezsmakowe.