Przeciętny konsument uważa, że smaczny pomidor powinien być twardy. Właśnie takich warzyw szukamy na sklepowych półkach, bo wydają się świeże i łatwiej je pokroić. Okazuje się jednak, że to często popełniany błąd.
– Intensywność smaku zależy od tego, kiedy pomidor zostanie zerwany z krzaka. Im później, tym lepiej. Lekko miękki będzie dużo smaczniejszy. Te sprzedawane w marketach zwykle są twarde – ponieważ dojrzewają w trakcie transportu, zrywa się je często, kiedy są jeszcze lekko zielone. Dlatego warto kupować pomidory świeże, dojrzałe i zjeść je w przeciągu 2 dni. Na taką formę dystrybucji mogą pozwolić sobie tylko niewielkie gospodarstwa, prowadzące sprzedaż na miejscu i w kilku dodatkowych punktach w niedalekiej okolicy – opowiada Łukasz Karaś, dobrze znany miłośnikom pomidorów hodowca z Tarnowskich Gór.
Głowa w słońcu, nogi w wodzie
Kupowanie pomidorów przypomina trochę kupowanie kota w worku. Oceniamy twardość warzywa, kształt, kolor skórki, ale dopiero po rozkrojeniu jesteśmy w stanie zobaczyć kolor i strukturę miąższu oraz poczuć smak.
– Przepis na dobre pomidory jest pozornie prosty: słońce i woda. W rzeczywistości uprawa jest bardzo wymagająca. Zapewnienie odpowiednich warunków wymaga troski, czujności i obserwacji warunków pogodowych, zwłaszcza temperatury i nasłonecznienia, każdego dnia – szczególnie zimą, gdy słońca jest bardzo mało – opowiada Łukasz Karaś.
Działalność rozpoczął w 1995 roku. Kontynuuje rodzinną tradycję – od lat 40. ubiegłego wieku pomidory hodował jego dziadek.
– Praca w szklarni trwa cały rok. Pierwsze zbiory zwykle odbywają się w okolicach 15 marca. Wtedy rozpoczyna się sezon, który trwa do października. Co nie oznacza, że od listopada do lutego możemy odpocząć. Wtedy rozpoczynamy przygotowywanie szklarni do kolejnego sezonu, od dezynfekcji począwszy. 15 listopada umieszczamy tam siewkę i rozpoczyna się doświetlanie. Miesiąc później pierwsze kwitnące grona trafiają już na swoje stałe miejsce w szklarni, w którym pozostaną do końca kolejnego sezonu – dodaje Łukasz Karaś.
Kilkadziesiąt malinowych odmian
Firma pana Łukasza kojarzona jest z pomidorami malinowymi. Nasz rozmówca podkreśla, że specjalizuje się w produkcji odmiany Tumimaru Mucho, którą wybrał ze względu na smak przypominający mu czasy dzieciństwa. Dana odmiana nie zawsze jednak smakuje tak samo, dużo zależy od warunków pogodowych, a nawet w tym samym sezonie, w tej samej miejscowości, warzywa z różnych gospodarstw będą miały inny smak.
– Klienci często nie wiedzą, że kupując pomidory malinowe, mogą natrafić na jedną z kilkudziesięciu odmian. Do rejestru COBORU wpisanych jest 9 głównych, ale wciąż powstają nowe krzyżówki. To, co łączy wszystkie dobrej jakości pomidory malinowe, to charakterystyczny kolor skórki, krwistoczerwony miąższ i to, że są lekko miękkie w porównaniu do tzw. pomidorów gałązkowych – wymienia Łukasz Karaś.
Dodaje, że hoduje również mniejsze pomidorki koktajlowe, niedawno rozpoczął uprawę rukoli. W przyszłości myśli o wprowadzeniu hodowli pomidora długo dojrzewającego, jeszcze bardziej wymagającej – ale też dającej nadzieję na jeszcze lepszy smak.
[ZT]35898[/ZT]
Reklama syfu16:11, 03.05.2022
18 7
Ten sztuczny syf uprawiany bez ziemi nazywacie pomidorem? Skosztujcie prawdziwych pomidorów z uprawy glebowej na słońcu, a zobaczycie jak odmienny mają smak. 16:11, 03.05.2022
Prawdziwe16:27, 03.05.2022
6 3
Pomidory sa z pol Włoch i Hiszpanii dojrzewajace na,słoncu czasami były sprowadzane pomidory bułgarskie i rumunskie i to sa pomidory 16:27, 03.05.2022
dobry19:53, 03.05.2022
8 10
pomidor to zgnity pomidor, albo zgniłe jajeczko, można takim w kłamczucha matousza rzucić, czy innych proputinowskich idoli kropka 19:53, 03.05.2022
Katarina20:00, 03.05.2022
11 4
A ja bardzo lubię Wasze pomidory i zawsze je polecam znajomym 20:00, 03.05.2022
Bolo21:09, 03.05.2022
11 2
Pomidor z pampersa moda z holandi 21:09, 03.05.2022
Boss 07:58, 04.05.2022
6 4
Artykuł sponsorowany reklama. 07:58, 04.05.2022
Hellstar12:41, 04.05.2022
5 1
Hoduje pomidory zarowno w gruncie, donicach jak i hydroponicznie, smak nie rozni sie wcale. Przy hydroponicznej uprawie jest troche wiecej zabawy z optymalizacja roztworu wodnego ale za to hodowla jest czysta i odpada wymiana ziemi co 2-3 lat. Pseudospecjalisci wyzej nazarli sie pompowanych pomidor i gadaja glupoty. 12:41, 04.05.2022
Haha05:46, 06.05.2022
2 4
Polska zdrowa żywność była 40 lat temu ale w TVP PiS będzie wam głupoty gadał byście płacili podatki i utrzymywali wiejskiego nieroba 05:46, 06.05.2022
Zażenowany 15:24, 07.05.2022
6 1
Czytając te komentarze mam wrażenie, że co poniektórzy hejterzy za dużo czegoś zjedli 🙈
Jeżeli chcesz jeść swoje pomidory czy włoskie to jedz, po co te zbędne komentarze? Nikt nie każe wam ich kupować, ale przecież muszę dać upust swoim negatywnym emocjom i poopluwać tak dla zasady. 15:24, 07.05.2022
Proszę Państwa21:37, 07.05.2022
4 1
Taka uprawa to CIĘŻKA praca, ogromna wiedza i doświadczenie, brak wakacji...Mały błąd i dotychczasowy wysiłek idzie na marne.
Panu Karasiowi jednak się udaje, co roku pomidory jak marzenie. DZIEKUJEMY, bo mamy blisko, nasza rodzina innych nie kupuje, a i znajomi są regularnie obdarowywani.
Wszystkim, którzy zazdroszczą i hejtują życzę powodzenia w uprawach ogródkowych i zakupach marketowych! 21:37, 07.05.2022
odpowiedź do : Zażen21:49, 07.05.2022
4 1
To prawda, potrafimy narzekać, zazdrościć, opluwać i... później składać ręce do Bozi...Dziwne, ze nasz deklarowany światopogląd na NIC się przekłada w codziennym życiu. Nikomu nie zadrży ręka, gdy tłucze w klawiaturę swoje kompleksy, bez refleksji. Najmniejszej. :( 21:49, 07.05.2022
KarwaKawka22:02, 07.05.2022
3 0
......jak pomidory po 40zl to MUSZĄ byc dobre. 22:02, 07.05.2022
Diabeł zapłać22:15, 08.05.2022
3 2
Dziękujemy panu Karasiowi, że nas truje i jeszcze czesze z nas kasę. Tak piszą forumowi niewolnicy. 22:15, 08.05.2022