Zamknij
Fot. Archiwum Łukasza Karasia

Dobry pomidor to miękki pomidor - mówi Łukasz Karaś, hodowca z Tarnowskich Gór

16:00, 03.05.2022 Aktualizacja: 15:03, 06.05.2022

Dobry pomidor to miękki pomidor - mówi Łukasz Karaś, hodowca z Tarnowskich Gór

Przeciętny konsument uważa, że smaczny pomidor powinien być twardy. Właśnie takich warzyw szukamy na sklepowych półkach, bo wydają się świeże i łatwiej je pokroić. Okazuje się jednak, że to często popełniany błąd.

– Intensywność smaku zależy od tego, kiedy pomidor zostanie zerwany z krzaka. Im później, tym lepiej. Lekko miękki będzie dużo smaczniejszy. Te sprzedawane w marketach zwykle są twarde –  ponieważ dojrzewają w trakcie transportu, zrywa się je często, kiedy są jeszcze lekko zielone. Dlatego warto kupować pomidory świeże, dojrzałe i zjeść je w przeciągu 2 dni. Na taką formę dystrybucji mogą pozwolić sobie tylko niewielkie gospodarstwa, prowadzące sprzedaż na miejscu i w kilku dodatkowych punktach w niedalekiej okolicy – opowiada Łukasz Karaś, dobrze znany miłośnikom pomidorów hodowca z Tarnowskich Gór.

Głowa w słońcu, nogi w wodzie

Kupowanie pomidorów przypomina trochę kupowanie kota w worku. Oceniamy twardość warzywa, kształt, kolor skórki, ale dopiero po rozkrojeniu jesteśmy w stanie zobaczyć kolor i strukturę miąższu oraz poczuć smak.

– Przepis na dobre pomidory jest pozornie prosty: słońce i woda. W rzeczywistości uprawa jest bardzo wymagająca. Zapewnienie odpowiednich warunków wymaga troski, czujności i obserwacji warunków pogodowych, zwłaszcza temperatury i nasłonecznienia, każdego dnia – szczególnie zimą, gdy słońca jest bardzo mało – opowiada Łukasz Karaś.

Działalność rozpoczął w 1995 roku. Kontynuuje rodzinną tradycję – od lat 40. ubiegłego wieku pomidory hodował jego dziadek.

– Praca w szklarni trwa cały rok. Pierwsze zbiory zwykle odbywają się w okolicach 15 marca. Wtedy rozpoczyna się sezon, który trwa do października. Co nie oznacza, że od listopada do lutego możemy odpocząć. Wtedy rozpoczynamy przygotowywanie szklarni do kolejnego sezonu, od dezynfekcji począwszy. 15 listopada umieszczamy tam siewkę i rozpoczyna się doświetlanie. Miesiąc później pierwsze kwitnące grona trafiają już na swoje stałe miejsce w szklarni, w którym pozostaną do końca kolejnego sezonu – dodaje Łukasz Karaś.

                                                                 

Kilkadziesiąt malinowych odmian

Firma pana Łukasza kojarzona jest z pomidorami malinowymi. Nasz rozmówca podkreśla, że specjalizuje się w produkcji odmiany Tumimaru Mucho, którą wybrał ze względu na smak przypominający mu czasy dzieciństwa. Dana odmiana nie zawsze jednak smakuje tak samo, dużo zależy od warunków pogodowych, a nawet w tym samym sezonie, w tej samej miejscowości, warzywa z różnych gospodarstw będą miały inny smak.

– Klienci często nie wiedzą, że kupując pomidory malinowe, mogą natrafić na jedną z kilkudziesięciu odmian. Do rejestru COBORU wpisanych jest 9 głównych, ale wciąż powstają nowe krzyżówki. To, co łączy wszystkie dobrej jakości pomidory malinowe, to charakterystyczny kolor skórki, krwistoczerwony miąższ i to, że są lekko miękkie w porównaniu do tzw. pomidorów gałązkowych – wymienia Łukasz Karaś.

Dodaje, że hoduje również mniejsze pomidorki koktajlowe, niedawno rozpoczął uprawę rukoli. W przyszłości myśli o wprowadzeniu hodowli pomidora długo dojrzewającego, jeszcze bardziej wymagającej – ale też dającej nadzieję na jeszcze lepszy smak.

[ZT]35898[/ZT]

 


komentarz(13)

Reklama syfuReklama syfu

18 7

Ten sztuczny syf uprawiany bez ziemi nazywacie pomidorem? Skosztujcie prawdziwych pomidorów z uprawy glebowej na słońcu, a zobaczycie jak odmienny mają smak. 16:11, 03.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

PrawdziwePrawdziwe

6 3

Pomidory sa z pol Włoch i Hiszpanii dojrzewajace na,słoncu czasami były sprowadzane pomidory bułgarskie i rumunskie i to sa pomidory 16:27, 03.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

dobrydobry

8 10

pomidor to zgnity pomidor, albo zgniłe jajeczko, można takim w kłamczucha matousza rzucić, czy innych proputinowskich idoli kropka 19:53, 03.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KatarinaKatarina

11 4

A ja bardzo lubię Wasze pomidory i zawsze je polecam znajomym 20:00, 03.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

BoloBolo

11 2

Pomidor z pampersa moda z holandi 21:09, 03.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Boss Boss

6 4

Artykuł sponsorowany reklama. 07:58, 04.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

HellstarHellstar

5 1

Hoduje pomidory zarowno w gruncie, donicach jak i hydroponicznie, smak nie rozni sie wcale. Przy hydroponicznej uprawie jest troche wiecej zabawy z optymalizacja roztworu wodnego ale za to hodowla jest czysta i odpada wymiana ziemi co 2-3 lat. Pseudospecjalisci wyzej nazarli sie pompowanych pomidor i gadaja glupoty. 12:41, 04.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

HahaHaha

2 4

Polska zdrowa żywność była 40 lat temu ale w TVP PiS będzie wam głupoty gadał byście płacili podatki i utrzymywali wiejskiego nieroba 05:46, 06.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Zażenowany Zażenowany

6 1

Czytając te komentarze mam wrażenie, że co poniektórzy hejterzy za dużo czegoś zjedli 🙈
Jeżeli chcesz jeść swoje pomidory czy włoskie to jedz, po co te zbędne komentarze? Nikt nie każe wam ich kupować, ale przecież muszę dać upust swoim negatywnym emocjom i poopluwać tak dla zasady. 15:24, 07.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Proszę PaństwaProszę Państwa

4 1

Taka uprawa to CIĘŻKA praca, ogromna wiedza i doświadczenie, brak wakacji...Mały błąd i dotychczasowy wysiłek idzie na marne.
Panu Karasiowi jednak się udaje, co roku pomidory jak marzenie. DZIEKUJEMY, bo mamy blisko, nasza rodzina innych nie kupuje, a i znajomi są regularnie obdarowywani.
Wszystkim, którzy zazdroszczą i hejtują życzę powodzenia w uprawach ogródkowych i zakupach marketowych! 21:37, 07.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

odpowiedź do : Zażenodpowiedź do : Zażen

4 1

To prawda, potrafimy narzekać, zazdrościć, opluwać i... później składać ręce do Bozi...Dziwne, ze nasz deklarowany światopogląd na NIC się przekłada w codziennym życiu. Nikomu nie zadrży ręka, gdy tłucze w klawiaturę swoje kompleksy, bez refleksji. Najmniejszej. :( 21:49, 07.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KarwaKawkaKarwaKawka

3 0

......jak pomidory po 40zl to MUSZĄ byc dobre. 22:02, 07.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Diabeł zapłaćDiabeł zapłać

3 2

Dziękujemy panu Karasiowi, że nas truje i jeszcze czesze z nas kasę. Tak piszą forumowi niewolnicy. 22:15, 08.05.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%