Panie z KGW Tąpkowice. Fot. Agnieszka Reczkin
Koła gospodyń wiejskich słyną z pysznych dań i ciekawych smaków. Przepisami na wigilijne i świąteczne potrawy podzieliły się z nami panie z KGW Boruszowice-Hanusek, KGW w Orzechu i KGW w Tąpkowicach. Są propozycje tradycyjne, nowoczesne i zaskakujące.
Na pierwszy ogień idą panie z Tąpkowic.
KGW z Tąpkowic zaproponowało dwa przepisy. Pierwszy to kuleczki rybne, drugi - klasyczne łazanki.
Składniki: 1 kg filetów rybnych, 1,5 szklanki bułki tartej, 1 cebula, 3 jajka, pieprz i sól. Zalewa: 1 litr wody, 1/2 szklanki octu, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 1 cebula.
Wykonanie: Filet i cebulę zmielić. Wszystkie składniki połączyć i uformować kuleczki. Usmażyć na gorącym oleju. Zalewę gotować 3 minuty. Zalać nią ostudzone kuleczki.
Składniki: 80 dag kapusty kiszonej , 1/2 kg pieczarek, 2 cebule, 1/2 kg makaronu do łazanek, sól, pieprz, vegeta, olej do smażenia.
Wykonanie: Kiszoną kapustę obgotować w niewielkiej ilości wody przez ok. 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na głębokiej patelni. Następnie łyżką cedzakową przełożyć kapustę do cebuli, zamieszać i dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie umyć i pokroić pieczarki. Podsmażyć je na oleju na osobnej patelni. Pod koniec dodać sól i zamieszać. Następnie pieczarki dodać do kapusty i dusić całość ok. 10 minut. Potem doprawić do smaku.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i zmieszać z pozostałymi składnikami.
Przepisy KGW Boruszowice-Hanusek:
[ZT]46239[/ZT]
Propozycje KGW w Orzechu:
[ZT]46240[/ZT]
Czytaj także:
Tarnowskie Góry. Kolędowanie rodzin zastępczych
Setne urodziny pani Elżbiety. Wszystkiego najlepszego!
[ZT]46202[/ZT]