Zostało mało czasu!
0
0
dni
0
0
godzin
0
0
minut
0
0
sekund
Spraw bliskim radość
zanim będzie za późno!
Kup prezent
Zamknij

Tego chleba można spróbować tylko raz w roku. Warto

aj 20:36, 03.08.2024 Aktualizacja: 18:52, 24.10.2025
Pieczenie chleba w Świniowicach. Fot. Alicja Jurasz Pieczenie chleba w Świniowicach. Fot. Alicja Jurasz

Piec trzeba było rozgrzać do temperatury 300 stopni Celsjusza, sam chleb jest wypiekany w 220 stopniach. Każda czynność ma ogromne znaczenie. Wypiek trwa około godziny, chleb musi potem wystygnąć. Warto poczekać, bo aromat i smak są niepowtarzalne. 

- To chleb przygotowywany specjalnie na to wydarzenie i dla Świniowic. Niestety, na masową produkcję jest nieopłacalny. To autorska receptura oparta na naturalnym zakwasie - mówił sołtys Lucjan Sus i jednocześnie podkreślał, że sama piekarnia przez cały rok słynie z pysznych wypieków. 

(aj)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%